Bursa de peşte electronică poate fi accesată gratuit începând de joi, 25 aprilie 2019

Bursa de peşte electronică poate fi accesată gratuit de către toţi cei interesaţi să desfăşoare activităţi cu specific pescăresc, începând de joi, 25 aprilie 2019, pe site-ul www.bursadepestetulcea.ro, a anunţat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

„Prin intermediul acestei platforme online este licitată şi comercializată oferta de produse pescăreşti, obţinută în special din pescuitul comercial desfăşurat în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD), pentru a crea o piaţă concurenţială funcţională, care să permită asociaţiilor de pescari şi pescarilor să obţină cele mai bune preţuri de vânzare”, susţin reprezentanţii Ministerului Agriculturii, într-un comunicat remis AGERPRES.

Acest sistem este pus la dispoziţia comercianţilor fără perceperea vreunei taxe.

Potrivit sursei citate, noutatea o constituie intervenţia Casei de Comerţ Unirea care va achiziţiona peştele rămas după finalizarea procedurii de licitaţie prin negociere directă şi îl va introduce într-un circuit rentabil de fabricaţie sau de valorificare.

Astfel, pescarii pot să îşi expună oferta zilnică de peşte proaspăt ce va putea fi licitat de către cumpărătorii ce se vor autentifica în sistem.

Totodată, publicul larg poate regăsi informaţii despre cele mai răspândite specii de peşti din Delta Dunării şi Marea Neagră, precum novacul, bibanul, guvidul, calcanul, crapul sau ştiuca.

Bursa de peşte Tulcea a fost preluată în administrare de SN Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA SA, ca Punct de Lucru, în scopul realizării obiectivului central al proiectului şi anume – crearea unui mecanism economic de tip bursă, capabil să tranzacţioneze peşte şi produse pescăreşti rezultate din activitatea de pescuit comercial şi acvacultură din Delta Dunării, Marea Neagră şi pescuitul costier.

Pe 8 aprilie 2018, premierul Viorica Dăncilă a inaugurat oficial Bursa de peşte de la Tulcea, anunţând demararea unui nou program guvernamental pentru revitalizarea sectorului piscicol, menit să sprijine familiile de pescari şi să încurajeze prelucrarea produselor.

Premierul a adăugat că resursa piscicolă bogată din Deltă merită o piaţă concurenţială cu adevărat funcţională, având în vedere că agricultura, ca şi pescuitul, contribuie semnificativ la economia judeţului Tulcea şi asigură locuri de muncă pentru aproximativ 30% din populaţie.

„Noua Bursă de peşte din Tulcea este un proiect de aproape 6 milioane de euro, finanţat din fonduri naţionale şi europene. (…) Funcţionarea Bursei înseamnă comercializarea peştelui şi a produselor din peşte la un preţ corect, calitatea confirmată a mărfii şi eliminarea speculei de pe piaţa neagră. Ajutăm astfel pescarii şi fermele piscicole să îşi dezvolte afacerile, iar pensiunile din zonă le vor putea oferi turiştilor produse pescăreşti cu adevărat tradiţionale, pregătite din peşte de provenienţă locală”, a menţionat premierul.

Ministrul Agriculturii, Petrea Daea, susţinea în luna februarie la un seminar de promovare a măsurilor din Programul operaţional de pescuit că România produce extrem de puţin pe cele 700.000 de hectare de luciu de apă pe care le deţine, iar acest sector a fost abandonat în ultima perioadă.

Potrivit datelor Asociaţiei Procesatorilor, Importatorilor, Distribuitorilor şi Comercianţilor de Peşte din România – Ro-Fish, românii consumă anual în jur de 6 kilograme de peşte, de aproape patru ori mai puţin decât media Uniunii Europene, însă în zilele cu dezlegare la peşte, cum a fost Duminica Floriilor, consumul aproape se dublează.

Înainte de 1989, în România se consuma anual între 8 şi 10 kilograme de peşte pe locuitor, însă România avea o flotă de pescuit, iar peştele era mult mai accesibil la preţ.

Prin comparaţie, în Bulgaria şi Ungaria se consumă 2,5 kilograme de peşte pe an, la jumătate faţă de România, în timp ce Portugalia este ţara unde se mănâncă cel mai multe peşte din ţările UE, respectiv 76 de kilograme pe an. În Spania, consumul este de 60 de kilograme de peşte pe an, în timp ce media europeană ajunge la 22,5 kilograme pe locuitor într-un an. Cel mai mult peşte din Europa îl consumă islandezii – 90 de kilograme pe an, iar la nivel mondial, Japonia deţine supremaţia cu peste 130 de kilograme pe an.

Datele asociaţiei mai arată că România acoperă din producţia internă de peşte doar 18% din consum, iar diferenţa de 82% provine din import. Cele mai căutate specii în România sunt cele marine, precum macroul, şprotul şi codul, dar şi speciile de apă dulce, păstrăvul, crapul şi carasul.

România produce anual 18.000 de tone de peşte, inclusiv din acvacultură, din care 2.000 de tone sunt de păstrăv, iar până la 9.000 de tone sunt cele din specia ciprinide, respectiv crap, caras etc, diferenţa provenind din pescuit. AGERPRES