OBIECȚII CONSTITUȚIONALE, NU PĂRERI PERSONALE
Continuă scenarită. Lumea se lasă antrenată în acest flagel ce nu ne mai dă liniște, ce nu ne mai lasă în pace. Peste tot numai și numai situații dintre cele mai absurde. Toți actorii sunt, în același timp și proprii lor spectatori. Este ca și cum cumpărătorii de bilete ar fi actorii de pe scenă, ce joacă în fața scaunelor goale. Pe scene paralele este montat câte un alt spectacol, cu o altă distribuție, cu alte scaune goale. Întreaga mizeriei iese la suprafață în pauzele lungi destinate aplauzelor. Momentele penibile, în care ar fi trebuit să se audă plescăitul de palme, definesc suprema plată a efortului creator. Cum scaunele goale nu aplaudă, nici un plescăit de palme nu se aude. Într-o astfel de derută, câțiva actori figuranți din categoria celor care traversează scena cu tava cu pahare, se încumetă să salveze situația aplaudând, aplaudând…ca niște veritabili aplaudaci.
Multitudinea de scenarii oferite nouă, consumatorilor neutrii, riscă să fie interpretată greșit, vizând mai mult apetitul românilor de a crea, de a-și dezvolta imaginația în lucrările practice care se dezvoltă în direcția mișcării browniene. Nimeni nu știe încotro va ajunge, nimeni nu știe ce urmează.
”Analistul politic Bogdan Chirieac a afirmat că președintele Klaus Iohannis nu va intra în turul doi al alegerilor prezidențiale din acest an, lupta ducându-se atunci între candidatul PSD și Dacian Cioloș.
Potrivit lui Bogdan Chirieac, Dacian Cioloș își va anunța candidatura la prezidențiale după alegerile europarlamentare.
„O să se anunțe imediat după victoria în alegeri a USR de pe 26 mai. Victoria USR în alegeri înseamnă că va depăși USR-ul. În turul doi, după cum știți, nu merge niciun calcul – oamenii votează strict pe emoții.
Nu intră Klaus Iohannis în turul doi. A fost scos deliberat de pe eșichierul politic – probabil că nu m-a crezut că este victima unei capcane. După 26 mai o să se lămurească: cineva a vrut să scoată PNL-ul și pe Klaus Iohannis și să introducă USR-ul și pe Dacian Cioloș”.
Acest tip de analiză, chiar dacă este șchioapă și nu se leagă de realitatea vizibilă, are capacitatea de a sari la gâtul electoratului, bulversându-l, derutându-i pașii pe care îi va transforma din alergare în rostogolire, din salt în buluceală.
În replica Klaus Werner Iohannis se arată a fi imperturbabil și declanșează referendumul privind interzicerea amnistiei și grațierii pentru corupție, și pentru emiterii ordonanţelor de urgentă în domeniul Justiției. De fapt, Klaus Werner Iohannis, prin acest gest anticonstituţional, trădează spiritul de inchizitor, atâta timp cât gestul de bunăvoință al statului dovedit prin amnistie și al președintelui autoritatea care poate dispune grațierea individuală, devin gesturi caduce, fără nici o încărcătură civică sau politică. Este ca și cum în loc de apă ai decide să bei mercur, atâta timp cât și acesta, fără a fi lichid, curge!
Suntem un popor pedepsit de scaunele goale, pe care reușim să le înșirăm în fața noastră, sugerându-ne că suntem ascultați de publicul spectator, extaziat de ideile scoase la iarbă verde, spațiul în care suntem de fapt obișnuiți să petrecem.
Pentru a nu ne transforma la rândul nostru în comentatori și analiști politici, încercăm să ne detașăm și să facem public comunicatul Administrației Prezidențiale, astfel încât, fiecare dintre cititori să aibă șansa de a interpreta precum îl poate duce mintea ceea ce a vrut să spună președintele:
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat astăzi decretul pentru organizarea unui referendum național.
«Luând act de preocuparea intensă și constantă a societății românești față de necesitatea combaterii fenomenului corupției, a asigurării integrității în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, precum și de nevoia unui cadru legislativ coerent și stabil,
Având în vedere Hotărârea Parlamentului României nr. 8/2019 privind solicitarea Președintelui României referitoare la organizarea unui referendum național consultativ cu privire la probleme de interes național,
În temeiul prevederilor art. 2, art. 90 și art. 100 alin. (1) din Constituție, precum și ale art. 2 alin. (1) lit. c), art. 11, art. 12 alin. (2) și art. 15 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cu modificările și completările ulterioare,
Președintele României decretează:
Art. 1. – Poporul român este chemat să își exprime voința cu privire la următoarele probleme de interes național:
1. interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție;
2. interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.
Art. 2. – Pentru realizarea celor prevăzute la art. 1, cetățenii sunt chemați să se pronunțe prin DA sau NU cu privire la următoarele întrebări:
1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”
2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”
Art. 3. – Data referendumului este 26 mai 2019, în ziua desfășurării alegerilor pentru Parlamentul European.»
Primul ministru Viorica Dăncilă dă șah la Președinte, amintindu-i aceştia că dacă nu este de acord cu propunerea celor trei miniștri, ce fac obiectul remanierii, trebuie neapărat să aibă obiecții constituționale și nu de păreri personale.
ADI CRISTI