Algeria: Fratele lui Abdelaziz Bouteflika şi doi foşti şefi ai serviciilor de informaţii, plasaţi în arest preventiv

Said Bouteflika, frate şi influent consilier al fostului preşedinte algerian demisionat Abdelaziz Bouteflika, precum şi doi foşti responsabili cu rang înalt ai serviciilor de informaţii au fost plasaţi în arest preventiv duminică, a anunţat parchetul militar din Blida, transmite AFP.

Cei trei bărbaţi, arestaţi sâmbătă, sunt urmăriţi pentru ‘atingere adusă autorităţii armatei’ şi ‘complot împotriva autorităţii statului’, a precizat parchetul, conform unui comunicat citit la televiziunea de stat.

Un judecător de instrucţie militar a ordonat plasarea în detenţie preventivă a lui Said Bouteflika, a lui Mohamed Mediene, fost şef al serviciilor secrete algeriene timp de 25 de ani, şi a succesorului acestuia, Athmane Tartag, ex-coordonator al serviciilor de informaţii.

‘Pentru nevoile anchetei, procurorul militar (…) a însărcinat un judecător de instrucţie militar să înceapă procedura de instrucţie, şi, după inculpare, acesta a emis mandate de plasare în detenţie provizorie faţă de cei trei inculpaţi’, se menţionează în comunicat.

Said Bouteflika, în vârstă de 61 de ani, era considerat ca adevăratul ‘om forte’ al palatului prezidenţial după accidentul vascular cerebral suferit de fratele său Abdelaziz în 2013. Din această poziţie, el a fost unul dintre demnitarii contestaţi de manifestanţi.

Încarcerarea celor trei foşti responsabili ai regimului Bouteflika a intervenit la două zile după cea de-a 11-a zi de vineri de ample manifestaţii împotriva puterii, prin care algerienii cereau plecarea tuturor reprezentanţilor sistemului.

Algeria este din 22 februarie teatrul unor manifestaţii de amploare, care au condus la demisia preşedintelui Abdelaziz Bouteflika, la 2 aprilie, după 20 de ani petrecuţi la conducerea ţării. AGERPRES