Ana Birchall, despre extrădarea lui Radu Mazăre:Noi aşteptăm documentele de la instanţa de judecată

Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a declarat miercuri că MJ poate să demareze procedurile legale în vederea extrădării fostului primar Radu Mazăre numai după ce primeşte de la Curtea de Apel Bucureşti o decizie că sunt îndeplinite condiţiile pentru extrădare.

„Vă pot confirma că, astăzi, Ministerul Justiţiei a primit la ora 17,34 o informare de la Biroul Interpol, prin care se confirmă că domnul Mazăre a fost arestat provizoriu, în data de 8 mai, în Madagascar. Vreau să precizez că, în conformitate cu prevederile Legii 302/2004 privind cooperarea judiciară în materie penală, Ministerul Justiţiei poate să demareze procedurile legale în vederea extrădării, în baza atribuţiilor care îi revin, numai după primirea de la instanţa competentă a încheierii prin care se constată că sunt îndeplinite condiţiile pentru extrădare. Noi aşteptăm documentele de la instanţa de judecată. Ministerul Justiţiei este pregătit. Noi nu putem să demarăm nicio altă procedură, în baza atribuţiilor care îi revin ministerului conform legii, decât după ce primim această încheiere. (…) Voi informa opinia publică în mod transparent cu privire la toate măsurile legale care vor fi dispuse în această cauză”, a spus Birchall, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.

Curtea de Apel Bucureşti analizează, la solicitarea Poliţiei Române, dacă sunt întrunite condiţiile extrădării din Madagascar a fostului primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Potrivit sursei menţionate, după verificare, instanţa va informa Ministerul Justiţiei, care ar urma să trimită către Madagascar cererea de extrădare, urmând ca, ulterior, autorităţile din acest stat să se pronunţe cu privire la solicitare.

Radu Mazăre a fost ridicat de autorităţile din Madagascar şi este ţinut în custodie, această măsură fiind luată ca urmare a mandatului de căutare emis de autorităţile române prin Interpol.

Mazăre a plecat în Madagascar de mai mult de un an, iar acolo a făcut demersuri pentru obţinerea azilului.

Pe 8 februarie, Radu Mazăre a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la nouă ani închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză. AGERPRES