La alegerile europarlamentare din 26 mai se va decide realmente viitorul Europei, cetăţenii având de ales între partidele tradiţionale şi cele extremiste, care vin cu sloganuri, dar nu cu soluţii, a declarat joi preşedintele Klaus Iohannis, la Sibiu, înainte de începerea Summitului informal al şefilor de stat sau de guvern din UE.
El a menţionat că este semnatar al Apelului liderilor europeni de Ziua Europei privind participarea la alegerile europarlamentare.
„Sunt printre semnatarii acelui apel şi nu întâmplător a fost lansat astăzi, de Ziua Europei. Toţi preşedinţii din UE, preşedinţii de state, am semnat un apel prin care îi chemăm pe europeni la urne. Aceste alegeri europarlamentare nu sunt alegeri obişnuite. La aceste alegeri se decide realmente viitorul UE. Avem peste tot partide eurosceptice, politicieni populişti, politicieni care nu vor să continuăm în această frumoasă Uniune Europeană. Iar cetăţenii europeni sunt chemaţi să decidă prin vot ce fel de viitor vrem pentru UE. Este clar că avem de ales între partide tradiţionale, partide care vin cu soluţii şi partide populiste, extremiste, care vin cu sloganuri, dar nu cu soluţii. Iată şi pentru români acest vot contează şi acest vot contează şi la europarlamentare şi la referendum”, a punctat şeful statului.
Klaus Iohannis a reafirmat că data de 9 Mai, Ziua Europei, este o zi mare pentru România.
„Astăzi, de Ziua Europei, Europa vine în România. Aici, în centrul României, de la Sibiu se va decide viitorul UE. (…) Vom decide cum va arăta viitorul UE. Avem pregătită o declaraţie, declaraţia pentru cetăţenii europeni – Declaraţia de la Sibiu – care va arăta că suntem hotărâţi, suntem uniţi, ştim ce vrem, dorim să ne implicăm pentru un viitor foarte bun al Uniunii Europene. O zi foarte importantă pentru România, foarte importantă pentru români. Astăzi Europa vine la noi, România contează, românii contează”, a spus preşedintele.
Întrebat dacă se va regăsi pe agenda discuţiilor de joi şi problema securităţii energetice, Klaus Iohannis a precizat: „Pe agenda strategică, cu siguranţă această chestiune se va regăsi”.
„Astăzi, bănuiesc că, în cadrul discuţiilor, vom aborda, pentru a stabili liniile directoare pentru agenda strategică pentru următorul mandat, şi chestiuni legate de climă, chestiuni legate de securitatea energetică. Toate acestea vor fi discutate. O să vedeţi în Declaraţia de la Sibiu, multe chestiuni vor fi enunţate, dar următoarea fază este la Consiliul din iunie, când stabilim agenda strategică pentru următorul mandat”, a adăugat şeful statului. AGERPRES