CCM: Preşedintele nu poate propune un candidat la funcţia de premier în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului

Preşedintele Igor Dodon a mai rămas o dată cu buzele umflate: nu poate înainta un candidat la funcția de premier în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului. Este deczia Curții Constituționale, luată în şedinţa de miercuri.

Potrivit președintelui CCM, Mihai Poalelungi, șeful statului nu poate înainta un candidat la funcția de prim-ministru în lipsa organelor de conducere a Legislativului.

„Imposibilitatea întrunirii Parlamentului din cauza lipsei organului care îl convoacă presupune imposibilitatea Președintelui Republicii Moldova de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru. Lipsa întrunirii Parlamentului în ședință plenară pentru examinarea chestiunii investiturii Guvernului atunci când există organele de conducere ale Legislativului echivalează cu respingerea solicitării de investitură”, a menționat magistratul.

Totodată, Curtea Constituțională a declarat că înaintarea aceleiași candidaturi pentru funcția de prim-ministru este legală, însă nu este obligatorie.

Amintim că Igor Dodon a solicitat la 23 aprilie Curții Constituționale să interpreteze mai multe prevederi din Legea Supremă. Astfel, Dodon a vrut să știe dacă poate declanșa procedura de consultare cu fracțiunile și înainta ca atare candidatura la funcția de prim-ministru în lipsa conducerii Parlamentului, dacă neîntrunirea Legislativului în lipsa organelor de conducere poate fi considerată respingere tăcită sau nesusținere candidaturii propuse. A treia întrebare este dacă poate înainta aceeași candidatură la funcția de prim-ministru în cazul în care prima încercare de numire a eșuat. (sursa: www.deschide.md)