Carența acestei vitamine este o problemă care trece neobservată mult timp, dar efectele devin îngrijorătoare, pe măsură ce persistă.
Vitamina B12 este vitală pentru sistemul dumneavoastră nervos, cu toate acestea, multe persoane nu știu să interpreteze simptomele unei carențe.
Deși semnele există, cum ar fi oboseala, slăbiciunea musculară și dificultăți ale respirației, este o problemă care poate rămâne nediagnosticată ani de zile.
Un alt semn de alarmă este amorțeala membrelor sau furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor, potrivit rodalewellness.com.
Se întâmplă des să fie ignorate semnalele unui deficit de B12 sau să îl puneți pe seama stresului cotidian.
Aportul natural de B12 vine exclusiv din consumul de carne. Dacă nu consumați carne din diverse motive, această vitamină trebuie adusă prin suplimente.
Deficiența cronică de B12 se traduce și prin paloarea pielii.
Înaintarea în vârstă este un factor demn de luat în seamă, vitamina B12 se asimilează mult mai greu, după un anumit timp. Atunci este și mai greu de diagnosticat această carență, întrucât semnele îmbătrânirii seamănă cu simptomele carenței de B12.
Pentru a vă păstra vitalitatea, este absolut necesar să vă suplimentați aportul de B12, mai ales dacă ați împlinit 50 de ani.
Dacă obișnuiți să consumați alcool, atunci cu siguranță nivelul de B12 este scăzut, nu trebuie să renunțați la o mică plăcere, dar luați suplimente.
Dacă aveți probleme cu stomacul, ulcer sau aciditate, organismul nu mai absoarbe bine vitamina B12.
Diabetul, Hashimoto sau lupus sunt alte afecțiuni care împiedică absorbția corespunzătoare de B12.
Carența de vitamina B12 crește riscul bolilor de inimă, predispune la depresie și anxietate, dar și la Alzheimer, autism sau alte boli mintale.
Sursa – doctorulzilei.ro