Breaking News

Apropierea, bestseller-ul scriitorului Marin-Mălaicu Hondrari, ecranizat

Vineri, 31 mai, ora 20.45, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, va avea loc Gala de deschidere TIFF 2019, cu proiecția filmului Parking, inspirat de bestseller-ul scriitorului Marin-Mălaicu Hondrari, Apropierea, apărut la Editura Polirom, în colecția Top 10+ (2014) și în 2019, într-o ediție limitată.

Regizat de Tudor Giurgiu, Parking este prima producție românească filmată aproape integral într-o altă țară (Spania). Din distribuție fac parte actori spanioli de talie internațională precum Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, Eric Frances, dar și actori români: Mihai Smarandache, în rol principal, Carmen Florescu, Cristi Iacob, Ioan Coman, Emilian Oprea, Paul Cimpoieru.

Parking spune povestea lui Adrian, un poet care emigrează illegal în Spania anului 2002, visînd la o viață mai bună. Ajuns în Cordoba, se angajează paznic de noapte într-un parc auto și își petrece zilele ascunzîndu-se de autorități. Viața lui Adrian se schimbă pentru totdeauna cînd o întîlnește pe Maria, chitaristă într-o trupă de jazz. Călătoria lui în căutarea marii iubiri se va transforma într-o poveste surprinzătoare, sensibilă și plină de provocări.

Parking, distribuit de Transilvania Film, va ajunge în cinematografele din toată țara începînd cu 14 iunie. Mai multe detalii despre film, aici.

Romanul Apropierea, care stă la baza scenariului semnat de Tudor Giurgiu și Marin Mălaicu-Hondrari, a fost tradus, în 2015, în limba spaniolă, cu titlul Cercanías.

Trei poeți români fac un legămînt: fiecare va călători prin lume timp de cinci ani, în căutarea izvoarelor Poeziei. Acesta este punctul de plecare al unei povești în care biografiile celor trei se transformă pe nesimțite din realitate în ficțiune. Personajele, recognoscibile, scapă mereu din mîna cititorului, modificîndu-și traseele și profilul, camuflîndu-se cu abilitate. Cînd firele par unite, o bruscă răsturnare de situație schimbă radical perspectiva. Alte istorii trec în prim-plan – emigrare, legături adulterine, călătorii în căutarea marii iubiri, povești de dragoste adevarată… Marin Malaicu-Hondrari cultivă arta suspansului într-un roman de dragoste în care nu există personaje secundare.

Marin Mălaicu-Hondrari s-a născut pe 29 ianuarie 1971, în Sîngeorz-Băi. A publicat Zborul femeii pe deasupra bărbatului (poeme, Eikon, 2004; Premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj), Cartea tuturor intenţiilor (roman, Vinea, 2006; ediţia a II-a, Cartea Românească, 2008), Apropierea (roman, Cartea Românească, 2010; ediţia a II-a, Polirom, 2014; în 2015, Apropierea a apărut în Polonia sub titlul Bliskosc, la Editura Książkowe Klimaty, traducere Dominik Malecki, şi în Spania cu titlul Cercanías, la Ediciones Traspies, traducere Elena Borras), La două zile distanţă (poeme, Charmides, 2011; premiul revistelor Poesis Internaţional şi Transilvania) şi Lunetistul (roman, Polirom, 2013; Premiul pentru Literatură al oraşului Bistriţa; nominalizare în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural, secţiunea „Proză”, nominalizări la Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi şi la Premiile revistei Observator cultural). A scris în colaborare cu regizorul Tudor Giurgiu scenariul după romanul Apropierea.