Breaking News

Au început Zilele Scrisului și Culturii Slave în R. Moldova

În R. Moldova au început Zilele Scrisului și Culturii Slave, ediția a XXIX-a, care se desfășoară în perioada 20-31 mai, informează MOLDPRES.

Cu acest prilej, în mai multe localități din țară vor avea loc o serie de acţiuni culturale. Potrivit organizatorilor, scopul evenimentului este de a contribui la dezvoltarea dialogului intercultural şi menţinerea relaţiilor de prietenie dintre reprezentanţii diferitelor naţionalităţi ce locuiesc în R. Moldova.

Inaugurarea festivă a Zilelor Scrisului şi Culturii Slave va avea loc duminică, 26 mai, cu ceremonia de depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi monumentele personalităţilor eminente ale scrisului şi culturii slave.

În aceeași zi, în incinta Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” din capitală se va desfășura  un concert festiv. În scenă vor evolua artişti consacraţi acompaniați de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale, ansambluri de cântece şi dansuri care reprezintă organizaţiile etnoculturale slave, ucrainene, ruse, bulgare, belaruse acreditate pe lângă Agenția Relații Interetnice.

De asemenea, în cadrul Zilelor Scrisului şi Culturii Slave, în țară se vor desfăşura festivaluri, serbări populare, concerte, serate poetice şi literar-muzicale, conferinţe, mese rotunde, concursuri, întâlniri cu tineri scriitori şi poeţi, expoziţii şi lansări de carte, de artizanat şi de meşteşugărit. 

Zilele Scrisului şi Culturii Slave în Republica Moldova se desfăşoară, anual, la iniţiativa Agenției Relaţii Interetnice şi a asociaţiilor etnoculturale slave, cu susţinerea Consiliului Coordonator al organizaţiilor etnoculturale şi administraţiei publice locale din teritoriu. Zilele Scrisului şi Culturii Slave au luat naştere în Bulgaria, ca o sărbătoare naţională religioasă, iar dincolo de hotarele ei aceasta a fost marcată pentru prima dată în 1863 în satele bulgăreşti de pe teritoriul ţării noastre.

La data de 24 mai, comunitatea slavă din întreaga lume venerează fondatorii alfabetului chirilic – sfinții Chiril şi Metodiu.