Liderul PMP, Eugen Tomac, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă la Suceava, că prezenţa lui Traian Băsescu ca eurodeputat la Bruxelles ar fi ”cel mai mare câştig pentru România”, dar ar ajuta şi UE, cât şi Republica Moldova, în condiţiile în care este ”un bun politician”, cunoaşte toţi liderii europeni şi realităţile europene.
”Traian Băsescu este, de departe, cel mai bun politician, care cunoaşte cel mai bine realităţile europene şi prezenţa domniei sale la Bruxelles ar ajuta foarte mult atât UE, cât şi România (…) Avem foarte puţini politicieni experimentaţi în ceea ce priveşte realităţile europene (…) Cel mai mare câştig pe care îl poate avea România în UE ar fi prezenţa preşedintelui Băsescu la Bruxelles. A fost zece ani în Consiliul European, a semnat tratatul de aderare la UE, în 2005, a semnat tratatul de la Lisabona în 2007, cunoaşte toţi liderii UE (…) Pentru România ar fi un avantaj extraordinar dacă preşedintele Băsescu ar pleca la Bruxelles”, a spus Tomac.
Totodată, el a spus că Băsescu va sprijini în continuare Republica Moldova în demersul său de aderare la UE, aşa cum a făcut-o în cei zece ani cât a fost preşedintele României.
Eugen Tomac a amintit că Traian Băsescu a avut o contribuţie importantă în luarea deciziei de eliminare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni, a constituirii Parteneriatului Estic, dar şi la semnarea, în 2014, a acordului de asociere a Republicii Moldova la UE în limba română.
”Este primul document oficial, european, semnat în limba română. Este pe site, are 1.800 de pagini, este un document extrem de consistent”, a arătat Tomac.
El a subliniat şi faptul că în mandatul de preşedinte al ţării al lui Traian Băsescu s-a decis simplificarea Legii cetăţeniei române, iar din 2009 până în prezent numărul cetăţenilor români din Republica Moldova se apropie de un milion.
”Readucem Republica Moldova în UE prin cetăţenia română (…) Vrem ca, în Republica Moldova, din cei 3,5 milioane de cetăţeni majoritatea să deţină cetăţenia română şi să facem acest proces de unificare prin cetăţenie (…) În următorii doi-trei ani majoritatea cetăţenilor din Republica Moldova vor fi şi cetăţeni români, respectiv cetăţeni ai UE, şi Bruxelles-ul se va trezi în faţa unei noi realităţi, când va avea în vecinătatea sa un stat cu majoritatea cetăţenilor membri ai UE, dar statul aflat în afara UE (…) În acel moment putem discuta deschis despre un proces de unificare a Republicii Moldova cu România”, a mai spus Tomac. AGERPRES