Noul preşedinte ucrainean a convocat alegeri legislative anticipate pe 21 iulie

Noul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski a convocat marţi, a doua zi după învestirea sa în funcţie, alegeri legislative anticipate pe 21 iulie, potrivit unui decret publicat pe site-ul preşedinţiei care oficializează dizolvarea Parlamentului, relatează AFP.

Acest document „pune capăt puterii Parlamentului”, ostil noului şef al statului şi „fixează alegeri legislative anticipate pe 21 iulie”.

Zelenski, în vârstă de 41 de ani, era înainte de a candida la preşedinţie un actor de comedie care a făcut campanie pentru un mod de a face politică diferit de cel al unei clase politice care are mari probleme cu corupţia.

Zelenski şi-a anunţat intenţia de a dizolva adunarea actuală, aleasă în 2014, în discursul de învestitură de luni.

Volodimir Zelenski încearcă să profite de victoria zdrobitoare (73% din voturi) în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din aprilie, pentru a câştiga alegerile legislative anticipate, fără a aştepta scrutinul prevăzut să aibă loc în octombrie.

Partidul său „Slujitorul poporului”, în prezent aproape inexistent, este creditat cu până la 40% din intenţiile de vot de ultimele sondaje.

Anunţându-şi decizia de a dizolva Parlamentul luni, noul preşedinte a făcut apel la miniştri să demisioneze, chiar dacă legea nu obligă guvernul să plece decât după legislative.

Premierul Volodimir Groisman, în funcţie de trei ani, şi-a anunţat imediat demisia, invocând dezacorduri cu noul preşedinte.

Anunţul dizolvării Parlamentului, procedură foarte complexă şi precis reglementată, a provocat o controversă, anumiţi experţi şi oameni politici denunţând această decizie drept una anticonstituţională şi cerându-i lui Zelenski să renunţe la idee.AGERPRES