Europarlamentarul Cristian Buşoi, candidat pentru un nou mandat din partea Partidului Naţional Liberal, a declarat miercuri, la Târgu Mureş, că programul de cercetare Orizont Europa 2021-20127 al Uniunii Europene, pentru care a fost raportor, este cel mai ambiţios şi mai bine finanţat program public de cercetare din întreaga lume.
„Programul de cercetare al UE este cel mai ambiţios şi mai bine finanţat program public de cercetare din întreaga lume. Vorbim pentru prima dată în istoria UE de 120 de miliarde de euro din bugetul european care vor fi alocaţi cercetării în perioada 2021-2027. Aceşti bani vor fi alocaţi diverselor capitole de cercetare, sănătatea jucând un rol important. Eu am răspuns de proiectul de aviz al Comisiei de sănătate şi mediu din PE şi aici vă pot spune că cel mai important a fost să mărim bugetul. Acesta, în urma negocierilor între Parlament şi Consiliu, a crescut de la 7,6 miliarde de euro, la 9,17 miliarde de euro, prin creşterea întregului program”, a declarat Cristian Buşoi, într-o conferinţă de presă.
Europarlamentarul a arătat că a reuşit să obţină ca raportor includerea tratării cancerului ca prioritate absolută a viitorului program de cercetare în sănătate.
„Am vrut să stabilim nişte priorităţi şi aici, cu sprijinul grupului PPE, cu sprijinul lui Manfred Weber, am reuşit să obţin, ca raportor, ca o prioritate absolută a viitorului program de cercetare în sănătate să fie cancerul, zona oncologică. Lupta împotriva cancerului fiind unul din punctele cheie ale programului lui Manfred Weber. (…) Şi în mod special cancerul la copii, pentru că în UE 15.000 de copii mor în fiecare an din cauza cancerului. Am discutat in extenso de foarte multe ori cu cercetători, cu lumea academică, cu profesorii din diverse ţări ale UE şi toţi spun că, dacă s-ar aloca bani suficienţi pentru a descoperi noi metode de tratament, de diagnostic sau dacă s-ar îmbunătăţi metodele deja existente, putem să ne punem ca obiectiv ca până în 2040 cancerul la copii să fie eradicat. De asemenea, am verificat felul în care se va face consultarea cu specialiştii, cu societatea civilă, atunci când se vor stabili principalele direcţii şi modul în care vor fi împărţiţi aceşti bani. Mă interesează ca şi România să beneficieze de aceşti bani”, a susţinut Buşoi.
Potrivit candidatului, pentru Orizont 2020, actualul program de cercetare, cel puţin în sănătate, nu au fost foarte multe proiecte care să includă şi actori din România, care să fi fost finanţate, însă speră ca în urma consultărilor cu mediul academic şi cu institutele de cercetare ţara noastră să beneficieze de fonduri consistente în noul program.
„Am discutat cu Academia Română, cu Academia de Ştiinţe Medicale – avem un plan foarte concret cum să creştem prezenţa noastră acolo, cum să promovăm institutele de cercetare din România în diverse parteneriate europene, cum să trimitem mai mulţi evaluatori, cum să creştem şansele, cum să reuşim să aducem bani direct de la Bruxelles pe proiecte de cercetare, fiindcă sunt separat de cei 43 de miliarde de euro alocaţi României. Şi sunt convins că dacă va fi şi un sprijin guvernamental – greu cu actualul Guvern, dar sunt convins că după 2020 lucrurile vor sta altfel în Români – cât mai mulţi bani vor veni şi în ţara noastră”, a apreciat Cristian Buşoi.
Orizont Europa va fi cel de-al nouălea program-cadru pentru cercetare şi inovare al Uniunii Europene şi se va desfăşura între 2021 şi 2027. Comisia Europeană prevede finanţarea programului Orizont Europa cu 97,6 miliarde de euro, în creştere faţă de cele aproximativ 80 de miliarde de euro pentru Orizont 2020. Orizont Europa urmăreşte să consolideze bazele ştiinţifice şi tehnologice ale Uniunii, să stimuleze competitivitatea acesteia şi să ajute Europa să devină un lider capabil să confrunte provocările secolului 21 – de la sănătate la încălzirea globală, de la digitalizare la economia circulară. AGERPRES