Miercuri, 22 mai 2019, au început lucrările celei de-a III-a ediții a Conferinței Internaționale a Școlii Doctorale de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI).
Anul acesta s-a înregistrat un record în ceea ce privește numărul de rezumate depuse, fiind 70 de astfel de lucrări, rezultând în peste 40 de lucrări ample. Totodată, sunt așteptați participanți din mai multe centre universitare din țară, precum Cluj-Napoca, cât și de peste Prut, din Bălți, dar și de la Silesian University of Technology, una dintre cele mai mari universități din Polonia, aflată în localitatea Gliwice.
În cadrul ceremoniei de deschidere a conferinței, prof. univ. dr. ing. Dumitru Nedelcu, directorul Școlii Doctorale a TUIASI, a vorbit despre dezvoltarea față de prima ediție a manifestării și despre faptul că speră ca până anul viitor numărul lucrărilor depuse să fie suficient de mare încât să se realizeze o publicație indexată ISI Proceedings.
„Este o creștere față de anul trecut privind numărul de lucrări, cele in extenso au crescut de patru ori față de anul trecut, dar asta nu înseamnă că nu este loc de mai bine. Sperăm că de anul viitor vom putea face și acea selecție a lucrărilor pentru a trece la un ICI Proceedings. Mai remarc faptul că anul acesta au participat masiv cu lucrări doar trei specializări din cele 13 ale Școlii Doctorale și sper ca până anul viitor să primim lucrări din mai multe domenii”a declarat prof. univ. dr. ing. Dumitru Nedelcu
În discursul său, rectorul Politehnicii a punctat faptul că lucrările de la această conferință încep să se diversifice din ce în ce mai mult și i-a încurajat pe doctoranzi să participe în număr mai mare și în anii viitori, explicând faptul că este luată în calcul și o variantă ca participarea cu o lucrare științifică la măcar o ediție a acestei conferințe să fie o variantă obligatorie pentru ca doctoranzii să poată susține public teza de doctorat.
„Această a treia ediție a conferinței a dovedit că evenimentul crește, atât ca interes din partea doctoranzilor și conducătorilor de doctorat, cât și ca impact în mediul științific. De altfel, unirea Școlilor doctorale într-una singură se reflectă pozitiv și în organizarea acestei conferințe și, ceea ce este mai important, și în paleta de lucrări prezentate, care abordează mult mai evident aspectele interdisciplinare. Doresc să mulțumesc tuturor celor implicați în organizarea și desfășurarea evenimentului”a punctat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval
Prof. univ. dr. ing. Liviu Goraș, directorul Consiliului pentru Studiile Universitare de Doctorat (CSUD) de la Politehnica ieșeană, le-a vorbit celor din sală despre faptul că în viața unui cercetător există două perioade, una în care arată că poate fi doctor și o a doua în care trebuie să demonstreze că este.
„Referindu-mă la doctoranzi, eu i-aș încuraja să își simplifice a doua perioadă, să acumuleze suficient de mult și să arate după aceea că sunt doctori. Îmi mai amintesc de o zicere, că dacă un drum este ușor, probabil că nu duce nicăieri. Alege drumul greu, nu fă precum curentul care alege rezistența cea mai mică”a completat prof. univ. dr. ing. Liviu Goraș
La finalul ceremoniei de deschidere a evenimentului, prof. univ. dr. ing. Maria Gavrilescu, de la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” a TUIASI, a susținut prima conferință din cadrul manifestării, vorbind despre „Amprenta ecologică a sistemului industrial și producția durabilă”.