A fost o seară demențială. O seară în care surpriza a devenit gazda noastră. Eșichierul politic a fost aruncat în aer, propunându-ne o nouă arhitectură. O nouă debusolare în a confunda rezultatele de la europarlamentare cu cele de la parlamentare. De fapt se va licita ideea că voința populară, exprimată prin vot, este de fapt voința poporului nu doar față de subiectul principal, acela privind alegerile în Parlamentul European, cât mai ales față de preferința electoratului față de o anume culoare politică sau alta în Parlamentul României.
Se poate spune că învingătorul alegerilor europarlamentare este de fapt perdantul acestora, dezamăgind față de așteptările memorate de sondajele de opinie din timpul campaniei electorale.
Se poate spune că a pierdut Liviu Dragnea, PSD având de suferit la modul lamentabil ca un efect de suveică. A câștigat PNL și Alianța 2020, față de performanţele lor din trecut, amăgindu-se cu rolul pe care, începând de mâine, îl poate avea și în Parlamentul Român. Sunt pe punctul de a ieși din competiție: PMP, UDMR, ALDE, ProRomânia, De asemenea se poate vedea cu ochiul liber o concentrare masivă de voturi înspre primele trei partide de frunte (PSD, PDL, USR-PLUS), iar următoarele patru partide sunt cele aflate în interiorul marjei de eroare de ±2%! Niciodată în urma unor alegeri nu s-a polarizat așa de mult preferințele electoratului.
Președintele Klaus Iohannis nu a ezitat să-și continue mesajul său anti-PSD, fără a se feri de a pune gaz pe foc, îndemnând poporul la o atitudine tranșantă împotriva social-democraților. Nu mai este de vină lui Liviu Dragnea, după spusele președintelui, ”este de vină PSD-ul!” Klaus Werner Iohannis a început să înțeleagă și el ce fel de alegeri au fost și care sunt consecințele victoriei la europarlamentare.
PNL prinzând vântul în pânze nu ezită să-și imagineze tot felul de scenarii, care mai de care surprinzătoare, cu atât mai mult cu cât o astfel de palcă de patefon este învârtită de proaspeții ajunşi în politică, se poate citi și străini de politică, obosiți după o campanie electorală în care au rostit același text, de genul Bogdan Rareș, cel care are grave confuzii amestecând rezultatele de la alegerile europarlamentare cu majoritatea politică din Parlamentul României.
După încheierea alegerilor, de la ora 21, exit-poll-ul final arată o fotografie care mai trebuie îmbunătățită cu voturile din străinătate, astfel PSD 25,7%, PNL 25,7%, USR-PLUS 23.9%, Pro România 5,7%, UDMR 5,4%, PMP 5,2, ALDE, 4,7%.
Ceea ce urmează, începând de astăzi, va scoate în prim plan o necesară dinamizare a vieții politice, în direcția umanizării acesteia, ținerii cont, în sfârșit, de cetățeanul român cu problemele sale. Mai mult, Liviu Dragnea va afla tot astăzi care îi poate fi drumul, pe jos în politică sau cu duba la pușcărie. Nici el nu a exclus una dintre cele două direcții, lăsând chiar să se înțeleagă faptul că este pregătit să o ia pe una dintre cele două căi ce-i vor apărea în față.
În marile orașe din Ardeal, dar și în București câștigătorul detașat s-a dovedit a fi USR-PLUS, un partid dezarticulat pe fond, instabil, dar de o energie geu de stăpânit, asemenea unui cal tânăr scăpat din hățuri.
Rezultatele de la europarlamentare sunt în stare să continue mișcările telurice provocate prin surprizele produse, atacând la fibră conducerile partidelor afectate (PSD și PNL), pentru a vorbi despre acele formațiuni politice care contează astăzi și, mai ales, mâine.
Faptul că țara s-a plictisit de figurile cunoscute pe de rost și a încercat să descopere alte chipuri, alte personalități, alte salvări de țară și de popor s-a ajuns astfel la USR-PLUS, spațiul politic în care tinerețea și mai ales îndrăzneala, adusă chiar la nivelul obrăzniciei, impertinenței, au fost atuuri credibile, care să dea voie alegătorului să aleagă și altceva, în locul mutrelor prăfuite și ponosite.
De astăzi începem o nouă zi, o nouă șansă de a ne prezenta în fața lumii ca fiind europenii care contează din ce în ce mai mult, în timp ce și în celelalte țări ale Uniunii Europene marile partide au cunoscut prăbușiri semnificative, uneori chiar umilitoare, cum e cazul PPE, Partidul Popularilor Europeni care nu a obținut decât un trist procent de 20%!
Suntem la o răscruce de drumuri, generată de schimbarea gărzi de la cancelariile europene. Avem nevoie de mai multă claritate, de un calm care să ne ofere acea liniște necesară marilor proiecte, fără însă ca acestea să ne adoarmă la loc. Trebuie să fim vii, insistenți, obraznici (atât cât să nu sărim calul), astfel încât drumul nostru să nu se mai încurce prin scaieți, fiind un drum asfaltat, sub formă chiar de autostrada sau un zbor planat, astfel încât să nu mai avem senzația că dăm prin gropi, că nimeni nu ne iese în cale, că suntem puși să alergăm înspre necunoscut.
Au trecut alegerile, dar atenție, la toamnă din nou la alegeri, de această data la prezidenţiale!
ADI CRISTI