Două treimi dintre partidele care formează noul Parlament European sunt forţe proeuropene, numărul mare al cetăţenilor prezenţi la vot la alegerile din 26 mai conferindu-i forului european o mai mare legitimitate, a apreciat vineri, la Deva, europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE).
El a precizat că prezenţa la vot la alegerile din 26 mai, în ţările din Uniunea Europeană, a fost cea mai mare din ultimii 20 de ani.
„Un lucru foarte important este că două treimi din noul Parlament European este compus din forţe proeuropene, forţe care, probabil, nu sunt de acord în ceea ce priveşte direcţia schimbării, dar sunt de acord asupra faptului că Uniunea Europeană trebuie păstrată, trebuie întărită, şi că este o construcţie, este un proiect valoros. O treime din PE înseamnă forţele naţionaliste, forţele extremiste, forţele antieuropene, un întreg mozaic de partide şi de politicieni care doresc, sub o formă sau alta, fie distrugerea, fie minimalizarea UE”, a declarat Iuliu Winkler într-o conferinţă de presă.
El a arătat că partidele care formează grupul popularilor europeni şi cele din grupul social-democrat vor avea nevoie de cooptarea unei a treia forţe politice pentru a stabili o majoritate în PE, ceea ce reprezintă o noutate faţă de structura prezentă a parlamentului.
„Va fi mult mai greu decât în mandatele precedente, pentru că cele două forţe politice importante rămân Partidul Popular European şi grupul social-democrat (…). De data aceasta nu mai avem jumătate din PE şi înseamnă că trebuie cooptată o a treia forţă politică în proiectul politic care urmează. Acest lucru va complica foarte mult activitatea PE. Eu cred că vom reuşi. Sper că în săptămânile care urmează vom reuşi ca, pe lângă persoane – cine este preşedintele comisiei, cine este preşedintele Parlamentului şi aşa mai departe – să putem vorbi şi despre conţinutul proiectului european, ce ne dorim cu noua Uniune Europeană”, a arătat parlamentarul european.
În ceea ce priveşte votul acordat UDMR în România, Iuliu Winkler a spus că formaţiunea politică din care face parte a obţinut 473.000 de voturi, mai multe ca la precedentele alegeri pentru PE sau la alegerile parlamentare din 2016, ceea ce arată, în opinia sa, că Uniunea este „adânc implementată” în comunitatea maghiară din România. AGERPRES