Ziua Naţională a Transplantului în România

La 31 mai 2019, este marcată Ziua Naţională a Transplantului în România, aflată la a XV-a ediţie, printr-un eveniment desfăşurat în Amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu al Bibliotecii Academiei Române, începând cu ora 10.00, conform site-ului oficial al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) – www.transplant.ro.

Participă ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, iar printre vorbitori se numără medici de renume din ţara noastră: prof. dr. Irinel Popescu, prof. dr. Şerban Brădişteanu, dr. Radu Zamfir, dr. Narcis Copcă, prof. dr. Ioana Grinţescu, prof. dr. Cristian Lupaşcu, prof. dr. Horaţiu Suciu, prof. dr. Ileana Constantinescu, prof. dr. Adrian Covic, prof. dr. Dan Mircea Enescu, dr. Carmen Pantiş. De asemenea, cu acest prilej este organizat şi un marş pentru sănătate.

”Ziua Naţională a Transplantului în România reprezintă o conştientizare a faptului că transplantul salvează vieţile unor oameni care altfel nu ar avea altă şansă. În fiecare an, persoanele care au beneficiat de un transplant sărbătoresc împreună cu familiile lor, cu specialişti din domeniul transplantului, alături de reprezentanţii mass-media şi de personalităţi ale vieţii civile, noua viaţă dobândită odată cu transplantul.”, potrivit directorului executiv al ANT, dr. Radu Zamfir.

Primele încercări de transplant în România datează de la începutul secolului al XX-lea, fiind vorba despre demersurile doctorului Florescu, ce a efectuat mai multe transplanturi experimentale de rinichi în cadrul laboratorului de chirurgie experimentală al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, conform site-ului oficial www.transplant.ro al ANT.

Profesorul doctor Agrippa Ionescu a realizat în 1958 primul transplant de piele într-o unitate spitalicească, iar în 1962 a fost efectuat primul transplant de cornee.

În România, primul transplant al unui organ solid la om a fost reuşit de profesorul Eugeniu Proca, la Spitalul Fundeni, în februarie 1980, cu ficat de la donator în viaţă.

Profesorul doctor Mihai Lucan de la Clinica de Urologie a Spitalului Judeţean Cluj-Napoca a pus bazele, în 1992, primului program modern de transplant renal din România. Începând cu anul 1995 s-au intensificat eforturile de organizare a unei reţele naţionale de transplant.

În 1997, a fost realizat primul transplant hepatic de către profesorul doctor Irinel Popescu la Spitalul Fundeni, însă fără succes pentru bolnav.

Primul transplant cardiac a fost realizat de medicul Şerban Brădişteanu la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, iar la scurt timp a fost urmat de un al doilea, la Spitalul Judeţean Târgu Mureş, realizat de profesorul doctor Radu Deac.

România are, din 1999, reprezentant în Comisia de Transplant a Consiliului Europei, fapt ce ajută la adoptarea imediată a prevederilor europene privind transplantul.

În aprilie 2000, a fost efectuat cu succes primul transplant hepatic, cu supravieţuirea bolnavului, de către profesorul doctor Irinel Popescu la spitalul Fundeni.

Profesorul doctor Mărgit Şerban a realizat cu succes, în 2001, primul transplant medular în cadrul Centrului Universitar Timişoara, iar în 2003, echipa de la Spitalul Judeţean Constanţa a efectuat primul autotransplant de insule pancreatice.

În 2004, profesorul doctor Mihai Lucan a efectuat cu succes primul transplant combinat de rinichi şi pancreas.

Transplantul de celule stem a fost efectuat pentru prima dată în 2004, pentru o afecţiune a miocardului, la Institutul de Cardiologie de la Timişoara.

Prima lege modernă a transplantului din România a fost introdusă în 1998, fiind vorba de Legea nr. 2/1998 „privind prelevarea şi transplantul de ţesuturi şi organe umane”, în care erau specificate toate condiţiile de prelevare şi transplantare a organelor şi ţesuturilor. Aceasta a fost înlocuită de Legea 95/2006 „privind reforma în domeniul sănătăţii”, în care apare un capitol detaliat asupra transplantului de celule şi ţesuturi, iar reglementările privind transplantul de organe sunt aduse la zi.

În anul 2004, a fost promulgată Legea nr. 588 de înfiinţare a Agenţiei Naţionale de Transplant.

Începând cu 2005, România marchează anual Ziua Naţională a Transplantului pentru a evidenţia importanţa medicală şi socială a transplantului, aducând laolaltă, persoane care au beneficiat de transplant, alături de familiile lor, specialişti din domeniul transplantului, personalităţi marcante ale vieţii medicale naţionale şi internaţionale, reprezentanţi mass-media. AGERPRES