Bacteriile joacă roluri importante în funcționarea organismului uman

Tot mai multe cercetări recente arată că bacteriile joacă roluri importante în funcționarea organismului uman. Între acestea, bacteriile din intestin, care compun microbiota intestinală, intervin în digestia și absorbția intestinală a principiilor alimentare, dar mediază și rolul foarte important pe care mucoasa intestinală îl joacă în asigurarea imunității. Totodată, prin substanțele secretate de bacteriile din intestin poate fi influențată funcționarea celor mai multe aparate și sisteme ale organismului uman.

Un studiu publicat în revista Nature arată că bacteriile intestinale pot interacționa cu foarte multe din medicamentele administrate pe cale orală, ceea ce duce la modificarea felului în care pacienții răspund la tratamente. Premisa de la care au plecat cercetătorii de la Universitatea Yale a fost că răspunsul individual la tratamentele medicamentoase administrate oral variază foarte mult.

Microbiota intestinală – adică totalitatea bacteriilor din intestinul uman – are, în ansamblu, de 150 de ori mai multe gene decât genomul uman. Enzimele produse de bacteriile intestinale sunt foarte numeroase și pot interveni în metabolizarea medicamentelor administrate oral. Astfel, pot activa sau inactiva anumite substanțe și, mai mult, pot transforma unele medicamente în compuși toxici pentru organismul uman.

Studiul realizat de cercetătorii de la Yale a vizat efectele pe care le pot avea 76 de tulpini bacteriene întâlnite frecvent în intestinul uman asupra a 271 de medicamente administrate oral. Rezultatele au arătat că nu mai puțin de două treimi dintre medicamentele cercetate (176 din 271) sunt afectate de bacteriile intestinale prin scăderea cu cel puțin 20% a absorbției intestinale. În plus, fiecare din tulpinile bacteriene studiate era implicată în metabolizarea unui număr de medicamente diferite, de la 11 până la 95 (!).

Autorii au dezvoltat apoi o abordare prin care să identifice enzimele microbiene cu efect în metabolizarea medicamentelor și astfel au reușit să valideze 30 de enzime care acționează, în total, pe 20 de medicamente, din care rezultă 59 de metaboliți. Astfel de enzime joacă un rol indiscutabil în determinarea expunerii intestinale și sistemice la medicamente și la metaboliții acestora.

Se speră ca, prin descrierea mecanismelor care acționează asupra absorbției intestinale a medicamentelor, să poată fi gândite intervenții terapeutice de modificare a microbiotei intestinale, care să favorizeze absorbția medicamentelor și transformarea acestora în principii active la nivelul mucoasei intestinale. Totodată, rezultatele publicate în Nature ar putea avea aplicabilitate în numeroase patologii în care apare interacțiunea medicamentelor administrate oral cu enzimele produse de bacteriile din intestin.