Bogdan Hossu: Legea dialogului social trebuie de urgenţă rezolvată

Legea dialogului social trebuie de urgenţă rezolvată, situaţia este critică la nivelul pieţei muncii şi defavorabilă lucrătorilor, a declarat liderul CNS „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, la finalul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social.

„S-au discutat două subiecte, unul legat de Legea dialogului social, care este, ca iniţiativă, în Parlament. Punctul de vedere sindical este că de urgenţă trebuie rezolvată, punctul de vedere al angajatorilor care a fost exprimat este că ei nu doresc modificarea legii, că se simt bine mersi în situaţia actuală, chiar dacă toate date prezentate de sindicate arată, de fapt, că situaţia este critică la nivelul pieţei muncii şi defavorabilă lucrătorilor cu toate efectele perverse şi, dacă vreţi, negative, în sensul presiunii pe cetăţenii români de a pleca, întrucât în propria ţară nu-şi găsesc posibilitatea unei vieţi decente minimale în structura pieţei muncii româneşti actuale”, a declarat miercuri Bogdan Hossu.

Întrebat care este punctul de vedere al părţii guvernamentale pe acest subiect, liderul CNS „Cartel Alfa” a spus: „Partea guvernamentală a rămas că va studia şi ceea ce noi am rugat şi sperăm să se şi realizeze ca până la viitoarele reluări ale discuţiei, care vor fi luni şi marţi la Parlamentul României, să trimită un punct de vedere oficial al părţii guvernamentale care să fie transmis şi partenerilor sociali”.

Hossu s-a referit şi la discuţiile referitoare la noua lege a pensiilor.

„Legat de subiectul numărul doi, problema legată de noua lege a pensiilor şi de punctul de vedere legat de modificările sau solicitările pe care Curtea Constituţională le-a făcut ca observaţii la structura respectivă, a rămas ca Ministerul Muncii să ne înainteze observaţiile pe care ei le-au pregătit pentru Parlament, urmând ca partenerii sociali să fie invitaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru a susţine modificările respective”, a spus liderul CNS „Cartel Alfa”.

Hossu a menţionat, totodată, că partea sindicală a propus ca temă distinctă o nouă discuţie pentru a se identifica subiectele care sunt prioritare din punct de vedere al partenerilor sociali.

„În acest sens, avem promisiunea că în prima decadă a lunii iulie va fi un nou CNT care va lua treptat în discuţie toate subiectele propuse de partenerii sociali. Unul din subiecte care ne interesează şi bănuiesc că interesează şi angajatorii este problema stabilirii salariului minim pentru anul următor sau chiar a unui acord pe câţiva ani legat de salariul minim, tocmai pentru a avea predictibilitatea şi posibilitatea unor aranjamente normale în relaţia de dialog social bipartit „, a mai spus liderul CNS „Cartel Alfa”.

La rândul său, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, a declarat, referitor la Legea dialogului social, că patronatele nu sunt de acord cu modificarea acesteia.

„În ceea ce priveşte opinia patronatelor, opinia noastră este foarte clară, aceea de a nu modifica Legea 62, a dialogului social, pentru că, practic, creăm iarăşi haos (…). În ceea ce priveşte organizarea patronatelor şi a sindicatelor, acolo sunt nişte chestiuni profund incorecte faţă de mediul economic şi de aceea noi am solicitat ca această lege să nu fie modificată „, a declarat Jianu.

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România a menţionat, legat de legea pensiilor, că mediul de afaceri susţine că această lege trebuie să fie sustenabilă.

„Guvernul, dacă şi-a asumat, dacă Parlamentul, coaliţia de guvernare şi-au asumat această lege a pensiilor trebuie să o aplice aşa cum şi-au asumat-o, dar în acelaşi timp nu trebuie să distorsioneze economia şi trebuie să fie sustenabilă, trebuie să aibă bani de plata acestor pensii mărite”, a mai declarat Jianu.

Alături de premierul Viorica Dăncilă, la întâlnirea cu sindicatele şi patronatele au participat, printre alţii, miniştrii Sănătăţii, Finanţelor Publice şi Muncii. AGERPRES