Grecia: Tsipras a confirmat că scrutinul legislativ anticipat va avea loc pe 7 iulie

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a confirmat marţi că scrutinul legislativ anticipat va avea loc pe 7 iulie, după eşecul partidului său de stânga Syriza în alegerile europene şi locale, transmite AFP.

Într-un interviu acordat televiziunii publice ERT, Tsipras a declarat că va merge luni la preşedintele Prokopis Pavlopoulos ‘pentru ca acesta să convoace alegerile’, ce erau programate iniţial să se desfăşoare în octombrie.

‘Rezultatul alegerilor europene ne-a trimis un mesaj de înstrăinare din partea cetăţenilor’, a admis Tsipras.

Potrivit rezultatelor oficiale, la alegerile pentru Parlamentul European, Syriza a obţinut 23,7% din voturi, în spatele Noii Democraţii (ND, dreapta), care a întrunit 33% din sufragii.

Duminică, în turul al doilea al localelor, dreapta a ieşit învingătoare în 12 din cele 13 regiuni şi în cele mai mari două oraşe, Atena şi Salonic.

‘În 2015, noi am preluat o ţară în pragul falimentului şi am reuşit să o scoatem în mod clar de pe marginea prăpastiei’, a declarat Tspiras marţi seară.

‘Dar marea noastră greşeală a fost să nu ne dăm seama de oboseala poporului grec’, a adăugat el.

Mandatul lui Alexis Tsipras, ales pentru prima dată în ianuarie 2015, urma să se încheie în octombrie.

Deşi Tsipras s-a revendicat iniţial de la stânga radicală, a fost acuzat că şi-a ‘trădat’ electoratul după ce a fost nevoit să renunţe la promisiunile electorale privind ‘sfârşitul austerităţii’.

Alexis Tsipras, în vârstă de 44 de ani, este unul din puţinii reprezentanţi ai stângii aflaţi în prezent la putere într-un stat membru al Uniunii Europene. AGERPRES