Peru va impune vize cetăţenilor venezueleni

Peru va impune vize cetăţenilor venezueleni, care erau scutiţi până în prezent, din cauza crizei care a împins milioane dintre aceştia să îşi părăsească ţara, a anunţat joi Ministerul de Externe de la Lima.

Peste trei milioane de venezueleni, o zecime din totalul populaţiei, au emigrat cu începere din 2015 pe fondul prăbuşirii economiei şi a gravei crize politice din ţara lor, potrivit Naţiunilor Unite. Din 2017, circa 800.000 dintre ei s-au instalat în Peru.

Cu începere de la 15 iunie, venezuelenii care vor dori să meargă în Peru vor trebui să aibă în paşaportul lor o „viză umanitară” obţinută de la consulatele peruane din Venezuela, Columbia sau Ecuador.

Într-un comunicat, ministerul a justificat această decizie prin necesitatea unei „migraţii ordonate, regulate şi sigure”.

Această măsură este o nouă înăsprire a condiţiilor de intrare impuse de Peru venezuelenilor, după obligativitatea a călători în posesia unui paşaport – un document foarte dificil de obţinut în Venezuela din cauza costului său ridicat şi a birocraţiei sufocante -, în vigoare de la 1 noiembrie 2018.AGERPRES