Kassym-Jomart Tokayev, Kazakhstan's President and presidential candidate, speaks after voting during presidential election in Nur-Sultan, Kazakhstan June 9, 2019. REUTERS/Mukhtar Kholdorbekov

Preşedintele interimar al Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a câştigat alegerile prezidenţiale cu 70,6% din voturi

Play

Preşedintele interimar al Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a câştigat alegerile prezidenţiale anticipate care au avut loc duminica aceasta cu 70,6% din voturi, a anunţat luni Comisia Electorală Centrală, informează AFP.

Contracandidatul cel mai bine plasat, Amirjan Kosanov, a obţinut 16,2% în timpul scrutinului convocat în această fostă republică sovietică din Asia Centrală după demisia-surpriză, în martie, a lui Nursultan Nazarbaev, care a condus Kazahstanul fără întrerupere de la declararea independenţei acestei ţări, în 1991.

Tokaev, în vârstă de 66 de ani, a avut şase adversari în această cursă, dar niciunul dintre ei nu este prea cunoscut marelui public, în timp ce preşedintele interimar se bucură de susţinerea a numeroase celebrităţi şi a avut la dispoziţie resursele statului pentru campanie.

În jur de 500 de oameni au fost arestaţi în urma unor rare proteste care au avut loc duminică la Nursultan (fostă Astana), capitală şi cel mai mare oraş al Kazahstanului, pe fondul acestor prime alegeri prezidenţiale organizate după trei decenii. Oamenii au manifestat împotriva a ceea ce ai consideră a fi „un regim dinastic”, în condiţiile în care Kasîm-Jomart Tokaev a fost numit succesor al său de Nursultan Nazarbaev.

Liderul unei mişcări interzise a opoziţiei, denumită Alegerea democratică a Kazahstanului, Muhtar Abliazov, le-a cerut susţinătorilor săi să iasă în stradă, potrivit unui video postat pe pagina sa de Instagram. AGERPRES