Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a decis să nu declare stare globală de urgență privind răspândirea Ebola în Republica Democratică Congo. Potrivit OMS, Ebola reprezintă o urgență în regiune, dar nu este o amenințare la nivel global. Organizația a criticat țările pentru că au alocat mai puțin de jumătate din fondurile necesare pentru a combate boala, relatează BBC News.
Epidemia – a doua cea mai mare din istorie – a ucis peste 1.400 de oameni.
Săptămâna aceasta au fost detectate cazuri peste graniță, în Uganda, deși virusul nu se răspândește încă acolo.
Declararea Urgenței de Sănătate Publică la nivel global este una dintre cele mai importante măsuri pe care le poate lua OMS. A luat această decizie de numai patru ori înainte – inclusiv pentru epidemia de Ebola din vestul Africii, care s-a soldat cu moartea a peste 11.000 de oameni.
O astfel de decizie înseamnă, de obicei, mai mulți bani și mai multe cadre medicale pentru a combate epidemia, dar și susținere politică pentru a opri luptele și a le permite medicilor să își facă treaba.
Deci de ce nu este Ebola o urgență globală?
Aceasta nu este o decizie simplă. Dr. Preben Aavitsland, șeful comitetului de urgență al OMS, a explicat că a existat o dezbatere amplă și au fost înaintate puncte de vedere diferite la reuniunea de urgență.
Răspândirea Ebola îndeplinește o parte dintre criteriile pentru declararea urgenței globale, pentru că este un eveniment extraordinar și riscă să se extindă pe plan internațional. Însă eforturile de pe teren nu ar fi sporite prin declararea urgenței.
“Aceasta nu este o urgență globală, este o urgență în R. D. Congo, o urgență gravă”, a insistat dr. Aavitsland.
Însă declararea urgenței globale poate duce la închiderea granițelor sau poate determina liniile aeriene să refuze să zboare în R. D. Congo, ceea ce poate face mai mult rău decât bine. Nu este nimic de câștigat, dar sunt multe de pierdut”, a afirmat el.
OMS a mai discutat de două ori dacă situația Ebola în R. D. Congo ar trebui declarată urgență globală. De ambele dăți a decis că nu, parțial pentru că Ebola este considerată o amenințare numai în regiune, nu în întreaga lume.
Cât de gravă este situația R.D. Congo?
Peste 2.100 de oameni au fost infectați și peste 1.400 au murit din august 2018 încoace. A durat 224 de zile ca numărul de cazuri să ajungă la 1.000, dar numai încă 71 de zile pentru a ajunge la 2.000.
Există unele semnale pozitive, iar propagarea pare să fi încetinit – s-au înregistrat 54 de cazuri noi în ultima săptămână, față de 88 în fiecare dintre cele două săptămâni anterioare.