Deputaţii din Parlamentul de la Chişinău au abrogat marţi, în prima lectură, legea cu privire la dobândirea cetăţeniei Republicii Moldova prin investiţii, votată de precedenta majoritate parlamentară, informează Agora.md şi EFE.
Potrivit raportorului Chiril Moţpan, legea prin care străinii puteau obţine cetăţenia Republicii Moldova prin investiţii este una „controversată şi dubioasă’.
La rândul său, vicepreşedintele Parlamentului de la Chişinău, Alexandru Slusari, a atenţionat că există un risc enorm ca sub acest paravan să fie legalizate miliardele furate din băncile moldoveneşti şi spălate capitaluri murdare din zone tenebroase ale lumii.
„E mai uşor să vinzi cetăţenie indivizilor certaţi cu legea din întrega lume şi să pretinzi că astfel aduci investiţii în ţară, decât să implementezi reforme profunde în Republica Moldova pentru a o transforma într-o destinaţie atractivă pentru investitori’, a declarat şi deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Dan Perciun.
Întrebat de deputatul democrat Sergiu Sîrbu ce intenţionează noua guvernare să facă cu dosarele de dobândire a cetăţeniei care se află deja în proces de examinare, precum şi cu cetăţeniile care au fost deja acordate, deputatul Sergiu Litvinenco (PAS) a răspuns că aceste aspecte vor fi analizate şi că, dacă nu vor fi identificate riscuri la adresa securităţii naţionale, respectivele cetăţenii vor rămâne în vigoare. Totodată, el a subliniat, potrivit EFE, că derogarea acestei legi constituie „un pas obligatoriu, pentru că riscă să deterioreze relaţiile Republicii Moldova cu partenerii săi din cadrul Uniunii Europene (UE), cu care are încheiat un acord privind scutirea de vize”.
Pentru a intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, precum prevede proiectul, acesta mai trebuie să fie examinat şi votat în lectură finală.
Până la data de 16 mai anul curent, la şase luni de la lansarea programului de dobândire a cetăţeniei moldoveneşti prin investiţii, 23 de persoane au depus dosare pentru obţinerea paşaportului Republicii Moldova. Până la 5 aprilie, o singură cetăţenie a Republicii Moldova a fost acordată în baza acestui program.
Legea privind acordarea cetăţeniei prin investiţii a fost votată în 2018. Conform prevederilor acesteia, numele şi prenumele persoanelor care urmau să devină astfel cetăţeni ai Republicii Moldova trebuiau să fie secretizate, nefiind publicate în Monitorul Oficial odată cu decretul de acordare a cetăţeniei. Democraţii, cei care au iniţiat la acea dată proiectul, nu au văzut nicio problemă în secretizarea numelor străinilor care obţin cetăţenia moldovenească prin intermediul acestei legi, subliniind că aceasta „este o lege care se aplică în mai multe state”.
Anterior, mai mulţi experţi, dar şi partide din opoziţie au criticat proiectul cu privire la acordarea cetăţeniei prin investiţii. Astfel, cei de la PAS au atenţionat la acea dată că respectiva lege va transforma Republica Moldova „într-un loc al infracţiunilor financiare”, iar deputaţi din Primul Parlament au declarat că legea este „inoportună şi păguboasă”.
După cum precizează EFE, legea abrogată predevea că străini ce vor investi în economia Republicii Moldova cel puţin 250.000 de euro vor putea dobândi cetăţenia moldovenească. AGERPRES