UE a decis prelungirea cu un an a sancţiunilor adoptate ca reacţie la ”anexarea ilegală a Crimeei şi a Sevastopolului de către Rusia”

Uniunea Europeană a decis joi prelungirea cu un an a sancţiunilor adoptate ca reacţie la ”anexarea ilegală a Crimeei şi a Sevastopolului de către Rusia”, transmite AFP.

Decizia a fost luată în cadrul Consiliului European ce are loc joi şi vineri la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului, măsurile se aplică persoanelor şi societăţilor din UE. Acestea sunt limitate la teritoriul Crimeei şi al Sevastopolului. Sancţiunile includ interdicţii cu privire la importurile în UE de produse originare din Crimeea sau din Sevastopol, investiţiile în Crimeea sau Sevastopol (ceea ce înseamnă că cetăţenii europeni sau societăţile din UE nu pot să cumpere bunuri imobile sau entităţi în Crimeea, să finanţeze societăţi din Crimeea sau să furnizeze servicii conexe), serviciile de turism în Crimeea sau Sevastopol (de exemplu navele de croazieră europene nu pot să facă escală în porturile din Peninsula Crimeea, cu excepţia cazurilor de urgenţă) şi exportul anumitor mărfuri şi tehnologii către societăţi din Crimeea sau în scopul utilizării în Crimeea, în sectoarele transporturilor, telecomunicaţiilor şi energiei, precum şi în ceea ce priveşte prospectarea, explorarea şi extracţia de petrol, gaze şi resurse minerale.

Se interzic, de asemenea, acordarea de asistenţă tehnică şi furnizarea de servicii de brokeraj, de construcţii sau de inginerie legate de infrastructură în sectoarele respective.

Aşa cum s-a afirmat în declaraţia formulată în numele blocului comunitar de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, la 17 martie 2019, la cinci ani de la anexarea ilegală a Crimeei şi a Sevastopolului de către Rusia, UE rămâne neclintită în angajamentul său privind suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. UE nu recunoaşte legitimitatea acestui act de încălcare a dreptului internaţional şi continuă să îl condamne, adaugă comunicatul citat.

Din martie 2014, UE a impus progresiv măsuri restrictive împotriva Rusiei, ca răspuns la această destabilizare deliberată a Ucrainei, inclusiv sancţiunile reînnoite astăzi. Printre celelalte măsuri ale UE în vigoare ca răspuns la criza din Ucraina se numără: sancţiuni economice care vizează anumite sectoare ale economiei ruse, în prezent în vigoare până la 31 iulie 2019;
măsuri restrictive individuale care vizează în prezent 170 de persoane fizice şi 44 de entităţi, care fac obiectul îngheţării activelor şi al unei interdicţii de călătorie, deoarece acţiunile lor au subminat integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei. AGERPRES