Prim-ministrul Maia Sandu: „Acest Guvern nu va admite privatizări așa cum s-a întâmplat la gările și stațiile auto sau la Aeroportul Internațional Chișinău”

În debutul ședinței de Guvern de joi, 20 iunie, Prim-ministrul Maia Sandu a solicitat Agenției Proprietății Publice (APP) să întreprindă toate acțiunile legale pentru a suspenda procesele de privatizare ilegale și netransparente, iar funcționarilor le-a cerut să înceteze să comită acte de corupție, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a executivului.

,,Cei care și-au făcut lucrul corect și legal să continue în aceeași manieră. Dar am și niște mesaje mai dure pentru cei care s-au ocupat cu chestii ilegale, care au ajutat fostul regim să comită tot felul de acte de corupție, privatizări ilegale: încetați să faceți acest lucru. Mă adresez instituțiilor publice care acum s-au apucat repede să facă achiziții de milioane, în special APP, care continuă cu privatizările netransparente – ordinul meu este să încetați, să găsiți metodele legale prin care toate aceste tranzacții, privatizări ilegale, să fie stopate. Acest Guvern nu o să admită privatizări așa cum s-a întâmplat la gările și stațiile auto, la Aeroportul Internațional Chișinău sau la compania Air Moldova”, a spus Maia Sandu. Totodată, șeful Executivului a accentuat că în Parlament a fost creată o Comisie de investigare a proceselor de privatizare.

De asemenea, Premierul a cerut responsabililor de la Poșta Moldovei să își îndeplinească angajamentele contractuale în raport cu instituțiile de presă scrisă, dar și să demareze o anchetă pentru a afla vinovații care au împiedicat distribuția publicațiilor periodice și accesul cetățenilor la informație. În acest context, Maia Sandu a adăugat că Poșta Moldovei a fost implicată în diferite procese de contrabandă, inclusiv cu anabolizante, și a cerut să fie inițiat procesul de demitere a conducerii instituției.

Totodată, Prim-ministrul s-a referit și la managementul defectuos al întreprinderilor ”Moldtelecom” și ”Metalferos SRL”, care au fost administrate în defavoarea statului și a cetățeanului, fiind menționată și compania ”MoldovaGaz S.A.”, care ar fi cheltuit în aceste zile peste un milion jumătate de lei doar pentru achiziționarea unor mașini de lux.

În cadrul ședinței, Prim-ministrul a mai anunțat că Secretarii generali de stat și Secretarii de stat care au fost implicați în campania electorală a Partidului Democrat fără a fi degrevați din funcție ar urma să fie demiși. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat la Parlament. Acesta propune modificarea legislației, astfel încât secretarii de stat să nu mai fie funcționari publici, ci demnitari publici. „Cei care nu au încălcat legea și au demonstrat că sunt buni profesioniști au toate șansele să rămână în funcție.”

Tot astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat o serie de demiteri din funcții ale mai multor conducători de instituții publice, în baza propriilor cereri. Astfel, au fost eliberați din funcții: Secretarul General al Guvernului, Lilia Palii; directorul Agenției Proprietății Publice, Vladimir Baldovici; Secretarul general de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Semion Carp, precum și directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ion Sula.

Totodată, Executivul a decis rechemarea Cristinei Balan din funcția de Ambasador al Republicii Moldova în SUA conform cererii depuse. 

Pe final de ședință, Premierul a cerut miniștrilor, șefilor de agenții să dea dovadă de deschidere maximă față de presă. „Acest Executiv nu are ce ascunde. Toate lucrurile pe care le facem noi sunt pentru cetățeni și cetățenii, prin intermediul presei, trebuie să știe ce face guvernul”, a declarat Maia Sandu.