În acest week-end, Iaşul devine capitala modei din România

În organizarea Casei de Cultură a Studenţilor (CCS), în perioada 21-23 iunie, la Iaşi se desfăţoară cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Creație Vestimentară ”ART EAST”, eveniment destinat tinerilor designeri şi modele din România şi Republica Moldova. Manifestarea, finanţată de Ministerul Tineretului şi Sportului, va avea loc la Grădina Palas Mall (vineri, 21 iunie, d ela ora 20.00) şi, respectiv,  în Sala Foayer a Casei de Cultură a Studenţilor (sâmbătă, 22 iunie, ora 20.00). Juriul de specialitate, al cărui preşedinte a fost desemnat în acest an cunoscutul designer roman Stephan Pelger, va acorda mai multe premii speciale pentru cele mai originale, îndrăzneţe și coerente ţinute. În premieră, în acest an, organizatorii vor acorda un premiu special pentru cea mai creativă ținută pe tema ”Iași – Capitala Tineretului din România”. “Prima zi, care se va desfăşura în Grădina Palas Mall, este destinată modelelor, în cadrul Galei East Models Award, ocazie în care publicul va avea ocazia de a le vedea urcând pe scenă pe cele care aspiră la statutul de model, prezentând creaţii inedite, semnate de tineri designeri din ţară şi străinătate. Ziua a doua va fi destinată concursului propriu-zis de design vestimentar, care va avea cinci secţiuni. La final va avea loc Gala absolvenţilor d ela UAIC”, a declarat Diana Mihai, director ART EAST. Stephan Pelger, preşedintele juriului ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Creaţie Vestimentare “ART EAST”, a spus că este foarte emoţionat că revine la Iaşi, oraşul în care în urmă cu 15 ani şi-a făcut debutul, ca designer, în lumea modei. “Mă bucur că am găsit aici, la Iaşi, un grup de oameni tineri şi foarte talentaţi, care doresc să se afirme în domeniul designerului vestimentar”, a menţionat Stephan Pelger. Festivalul Internaţional de Creație Vestimentară ”ART EAST” a reprezentat încă de la prima ediție o platformă de lansare și promovare a tinerilor designeri în industria extrem de competitivă a modei.

Programul festivalului

* vineri, 21 iunie, ora 20:00 – Gala East Models Awards- Palas Iași

În fiecare vară, grădina Palas devine decorul fabulos, ales de organizatori și designeri pentru a pune în scenă Gala East Models Awards. Creațiile inedite, modelele de poveste, designerii internaționali și publicul participativ animă timp de trei ore grădina din spatele Palatului Culturii și creează o atmosferă desprinsă din revistele de modă.

* sâmbătă, 22 iunie, ora 20:00 – Concurs ART EAST – Casa de Cultură a Studenților din Iași

În cadrul competiției vor participa studenți designeri din Iași, Chișinău, Brașov, Cluj-Napoca, Pitești și București. Concursul cuprinde cinci secțiuni de participare, care vor fi premiate cu locul I, II și III și Marele Premiu.

Secțiuni:

1. Design vestimentar- individual

2. Design vestimentar – grup

3. Show

4. Modele

5. Iași-Capitala Tineretului

Gala Absolvenților de la specializarea “Design Vestimentar” din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu“ din Iași, ora 21.30, Casa de Cultură a Studenților din Iași. În cadrul acestui eveniment tinerii absolvenți își vor prezenta lucrările de licență și disertație. (E.M.)