Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 1 din 12 persoane sufera de astm, iar statisticile arata o crestere tot mai mare odata cu trecerea timpului. Astmul este o afectiune care presupune inflamarea cailor aeriene, avand ca rezultat dificultati ale respiratiei, tusea si chiar blocaje ale respiratiei.
O dieta sanatoasa reprezinta o parte importanta a tratamentului acestei boli. Ca orice exercitiu regulat, o dieta echilibrata este benefica tuturor. Acest lucru este valabil si in cazul persoanelor care sufera de astm. Obezitatea este asociata astmului mai sever, asa ca ar fi indicat sa urmezi acesti pasi pentru a-ti mentine greutatea in limite normale.
Multi medici si experti medicali considera ca anumite alimente pe care le consumi pot avea un impact direct asupra astmului. Insa cercetari amanuntite trebuie facute pentru a intelege care este legatura exacta dintre astm si regimul alimentar. Daca suferi de alergie in cazul anumitor alimente, ar trebui sa le eviti. Alergiile pot declansa simptome ale astmului.
Asadar, pentru a scapa de problemele respiratorii si pentru a mari capacitatea plamanilor, este indicat consumul de alimente bogate in vitamina C si beta caroten. Ar trebui sa adaugi morcovi si telina dietei tale, intrucat sunt extrem de benefice in reducerea efectelor astmului. Ar trebui sa consumi produse bogate in clorofila, care ajuta la detoxifierea colonului si ficatului.
Produse recomandate: sfecla rosie, ghimbir, dovleac, rodii, mure, capsuni, merisoare, chimen dulce, napi, macris, rosii, ridichi, ananas, castraveti, spanac si frunze de grau verde.
Mancaruri si bauturi pe care ar trebui sa le consumi:
Fructe si sucuri bogate in antioxidanti si vitamina C
Ulei de peste bogat in omega 3, acizi grasi (ca somonul, macroul si tonul)
Condimente iuti ( mustar, usturoi, ardei iute, ceapa)
Cafea macinata, nu procesata sau instant, cu cafeina sau ceai
Sugestiile noastre pentru mesele tale zilnice, care sa iti vina in ajutor:
2 mere verzi; 6 frunze de telina; o mana de spanac; o mana de patrunjel; ¼ lamaie
50 de ml de suc de grau verde; un strop de suc de lamaie;
¼ ananas; 1 fenicul; 8-10 frunze de varza; 3-4 ridichi; ½ lamaie
¼ ananas; 1 castravete; ½ mana de macris; ½ lamaie
2 cani de capsuni; 1 cana de merisoare; 1 rodie
1 castravete; 2 sfecle rosii medii; ½ lamaie;
Mancaruri si bauturi pe care ar trebui sa le eviti:
Produsele animale precum ouale, laptele de vaca, lactatele;
Carnea de vita, porc si oaie.
Glutamatul de sodiu
Uleiurile vegetale precum uleiul de porumb, floarea soarelui etc – care pot provoca inflamatii;
Bauturile carbogazoase
Alcoolul
Aceste schimbari mici ale regimului alimentar pot face diferenta in cazul astmului. Ajuta-te si mentine-ti dieta sanatoasa.
Autor – Razvan de la Secretele. com