Prim-ministrul Maia Sandu a avut luni, 24 iunie o întrevedere cu delegația deputaților europeni, condusă de Heidi Hautala, vicepreşedinte al Parlamentului European. La ședință, oficialii au trasat prioritățile de cooperare între Republica Moldova și UE, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a guvernului.
Premierul Maia Sandu a apreciat sprijinul Uniunii Europene acordat țării noastre, în special, în situațiile când procesele democratice se aflau în pericol și a exprimat speranța că partenerii europeni vor susține, în continuare, eforturile Guvernului de la Chișinău de consolidare a instituțiilor și proceselor democratice.
Premierul a subliniat că drepturile omului, revenirea la practicile democratice și crearea oportunităților pentru cetățeni sunt priorități absolute pentru Guvern. Șefa Executivului a menționat că guvernul precedent a făcut multe promisiuni și a pornit multe programe fără a avea acoperire financiară pentru ele și a lăsat țara într-o situație financiară dificilă.
„Am exprimat speranţa că foarte curând vor putea fi reluate programele de asistenţă financiară şi tehnică pentru Republica Moldova. Am exprimat solicitările noastre de ajutor pentru a investiga furturile majore din ultimii ani, dar şi spălările de bani despre care ştim cu toţii. Sperăm foarte mult că, în continuare, vom obţine suport pe aceste dimensiuni, dar și pe alte domenii, lucru care va duce la îmbunătăţirea standardelor de viaţă ale cetăţenilor din Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu la conferința de presă.
La rândul său, vicepreşedintele Parlamentului European, Heidi Hautala, a promis o nouă pagină în relația dintre Uniunea Europeană și noul Guvern de la Chișinău în implementarea reformelor democratice.
„Atmosfera la Chișinău este alta. Vom susține ferm un Guvern care are capacitatea și voința de a schimba Moldova pentru binele cetățenilor țării. Este important să deblocăm asistența macrofinanciară. Este binevenită această nouă inițiativă de a amplifica sprijinul nostru, pentru că vedem că acum chiar există voință politică. Mai ales în ceea ce privește crearea unui sistem judiciar independent și intensificarea proceselor de transparență și întărire a integrității”, a conchis oficialul european.