Moscova va răspunde oricărui demers al NATO privind decizia Rusiei de a se retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare

Moscova va răspunde oricărui demers al NATO privind decizia Rusiei de a se retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) semnat în 1987, a afirmat miercuri adjunctul ministrului de externe rus Serghei Riabkov, citat de RIA Novosti, relatează Reuters.

Miniştrii apărării din statele membre NATO vor discuta miercuri următorii paşi în cazul în care Moscova menţine un sistem de rachete despre care SUA afirmă că va permite atacuri nucleare rapide asupra Europei şi va încălca Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare.

Desfăşurarea de către Washington a sistemelor terestre pentru rachete în apropierea graniţelor Rusiei ar putea conduce la o situaţie periculoasă comparabilă cu criza rachetelor din Cuba, a declarat luni Serghei Riabkov.

Rusia a criticat puternic planurile SUA de desfăşurare a sistemelor de rachete în Europa de Est şi retragerea Washingtonului din INF.

Criza rachetelor din Cuba a izbucnit în 1962 când Moscova a răspuns la o desfăşurare a rachetelor americane în Turcia trimiţând rachete balistice în Cuba, o situaţie foarte periculoasă când lumea a fost adusă în pragul războiului nuclear. AGERPRES