Alergiile alimentare afectează până la 10% din populație

Alergiile alimentare afectează până la 10% din populație (unul din zece copii are o alergie alimentară) și de multe ori sunt asociate cu alte boli alergice, cum ar fi dermatita atopică, astmul și rinita alergică. Alergiile alimentare sunt declanșate de un răspuns imun eronat, hiperreactiv față de proteine alimentare, iar alimentele cel mai frecvent implicate sunt arahidele, alunele, proteinele laptelui de vacă, oul, grâul, soia, peștele, fructele de mare și semințele (ex.: susan), cu particularități legate de  vârsta pacientului.

Tratamentul reacțiilor acute trebuie să fie adaptat la severitate și la îngrijirea pe termen lung. Terapia standard reprezintă scoaterea din dietă a alergenelor identificate drept factor declanșator al unei reacții alergice. În acest fel, mulți copii dezvoltă toleranța în timp. Însă atât pentru un diagnostic corect, cât și pentru tratamentul adecvat este foarte importantă consultarea medicului specialist alergolog.