Sanatate

Conform datelor Ministerului Sănătăţii din România şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, copiii tind să încerce produse din tutun de la vârste foarte mici

Organizaţia Salvaţi Copiii susţine modificarea legislaţiei din domeniul reglementării produselor din tutun, în contextul în care 28% dintre copiii români încearcă produse de tutun înainte să împlinească 10 ani, iar adolescenţii care folosesc ţigări electronice au un risc crescut de a ajunge să fumeze ţigări clasice.

„Organizaţia Salvaţi Copiii susţine Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative în domeniul reglementării produselor din tutun şi consideră că măsurile legale propuse sunt absolut necesare pentru protecţia dreptului la sănătate şi la un mediu curat şi propice dezvoltării copiilor şi adolescenţilor, aceştia fiind beneficiarii reali ai acestei iniţiative”, se menţionează în comunicatul transmis luni de organizaţie.

În România, 14,6% dintre copiii şcolarizaţi cu vârsta între 13 şi 15 ani au afirmat că au fumat în ultimele 30 de zile, ceea ce înseamnă că aproximativ 90.000 de copii (90.699) din această categorie de vârstă au şanse mari de a deveni în curând fumători zilnici, iar 8,2% dintre copiii şcolarizaţi au folosit în acest interval ţigarete electronice, notează Salvaţi Copiii.

„Conform datelor Ministerului Sănătăţii din România şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), copiii tind să încerce produse din tutun de la vârste foarte mici, 28% dintre copiii români chiar înainte de a împlini 10 ani, ‘testarea’ primelor ţigări putând fi urmată, chiar la această vârstă, de consumul curent odată cu instalarea dependenţei de nicotină”, se menţionează în comunicatul transmis de Organizaţia Salvaţi Copiii.

Organizaţia argumentează necesitatea modificării legislaţiei privind tutunul prin cota alarmantă pe care a atins-o consumul de tutun şi de ţigarete electronice în rândul copiilor.

„În ceea ce priveşte noile dispozitive de fumat ori vaping (ţigările electronice), studiile medicale au relevat faptul că acestea constituie o ameninţare serioasă la sănătatea consumatorilor, iar în privinţa adolescenţilor, folosirea ţigărilor electronice, prin conţinutul ridicat de nicotină, conduce la creşterea riscului fumatului clasic. Nivelul crescut de consum de tutun şi de ţigarete electronice în rândul copiilor şi adolescenţilor din România impune, moral şi juridic, adoptarea urgentă de către autorităţi a unor măsuri de prevenire, descurajare şi blocare a accesului acestora la produsele din tutun, la ţigarete electronice ori la produsele din plante pentru fumat, pentru ca dreptul la sănătate şi la un mediu înconjurător sănătos al copiilor, consacrate constituţional, să fie cu adevărat protejate şi în România”, se menţionează în documentul emis de Organizaţia Salvaţi Copiii.

Apariţia şi persistenţa consumului de tutun şi de ţigarete electronice la copii şi adolescenţi sunt direct legate de accesul facil la aceste produse şi de expunerea la publicitate şi acţiuni de promovare destinate acestora, avertizează organizaţia.

„Salvaţi Copiii” susţine că 4 din 10 copii cu vârsta 13-15 ani cumpără în prezent ţigări la bucată, practică interzisă de mai mult de 10 ani.

„Conform Iniţiativei 2035 Fără Tutun, susţinută de 350 de organizaţii neguvernamentale, inclusiv de către Salvaţi Copiii, cauzele consumului de tutun şi ale debutului acestuia încă din perioada pubertăţii sunt: accesul facil al minorilor la produsele din tutun, în ciuda interdicţiei de vânzare şi de distribuire gratuită a acestor produse: 70,7% dintre copiii cu vârsta între 13-15 ani afirmă că şi-au cumpărat ţigările de la magazin, adică au provenit din sursă legală. Aproape 80% dintre copii (78,4%) afirmă că nu au fost împiedicaţi să cumpere ţigări din cauza vârstei, iar 39,9% au putut cumpăra chiar ţigări la bucată, deşi acest lucru este interzis de mai mult de 10 ani!”, se menţionează în documentul organizaţiei.

Proiectul privind modificarea legii tutunului are ca scop reducerea accesului copiilor la produsele de tutun şi ţigarete electronice şi îmbunătăţirea protecţiei lor faţă de fumatul pasiv şi faţă de expunerea la campaniile de publicitate, menţionează „Salvaţi Copiii”.

„Propunerea legislativă pentru modificarea unor acte normative în domeniul reglementării produselor din tutun, aflată în dezbatere în Senatul României, porneşte de la necesitatea protejării copiilor şi adolescenţilor împotriva fumatului şi a reglementării uniforme a tuturor produselor din tutun, indiferent de forma de livrare şi de consum, şi a dispozitivelor destinate utilizării acestora. Pentru a include toate formele de comportament de risc prin fumat în rândul adolescenţilor (ţigarete electronice, consumul de tutun ‘încălzit’, fumatul altor produse din plante sau produse similare a căror toxicitate este ridicată chiar în lipsa nicotinei), considerăm că redefinirea fumatului, în forma propusă, este absolut necesară şi corespunde diversificării actuale a produselor şi dispozitivelor pentru fumat. De asemenea, extinderea interdicţiei fumatului şi în autovehiculele în care se află minori sau femei însărcinate reprezintă acoperirea unei lacune din legislaţia anterioară, dacă ţinem seama de faptul că o femeie însărcinată sau un copil aflat în spaţiul redus al unui autovehicul sunt persoane supuse celei mai intense forme de fumat pasiv, prin expunerea directă la fumul de ţigară ori la celelalte tipuri de emisii toxice ale ţigaretelor electronice”, conchid reprezentanţii Organizaţiei Salvaţi Copiii. AGERPRES

Related Articles

Back to top button