Preşedintele Comisiei pentru cultură de la Camera Deputaţilor, liberalul Gigel Ştirbu, a precizat luni că ministrul Culturii, Daniel Breaz, şi managerii principalelor instituţii de cultură finanţate de stat au confirmat că vor participa marţi şi miercuri la audierile din cadrul comisiei.
„Aseară, nume foarte mari ale scenei româneşti, oameni care au adus prestigiu acestei naţiuni, au ieşit în Piaţa Victoriei să îşi strige oful, vizavi de subfinanţarea acestui domeniu. Nu am putut să concepem până în acest moment ca şi acest domeniu, extrem de important pentru o naţiune, să fie bătaia de joc a guvernanţilor. Ca atare, în cursul zilei de mâine l-am invitat la audieri în cadrul comisiei pe domnul ministru Breaz, pentru a ne informa şi a găsi soluţiile necesare – soluţii pe care noi le-am identificat – pentru ca această criză din cultura românească să se sfârşească. Totodată, în cursul zilei de miercuri i-am invitat pe principalii manageri ai principalelor instituţii de cultură din subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, respectiv managerii tuturor teatrelor naţionale – directorii teatrelor naţionale din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş, Craiova – managerii tuturor muzeelor naţionale, managerii operelor naţionale”, a spus Ştirbu, la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL.
Gigel Ştirbu a mai declarat că în ultimele zile în domeniul cultural din România „există o criză profundă”.
Pe 27 iunie, deputatul PNL preciza că ministrul Culturii, Daniel Breaz, şi directorul general al Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Luis Ovidiu Popa, sunt invitaţi marţi, la ora 12,00, la Comisia de cultură din Camera Deputaţilor, pentru a fi audiaţi în legătură cu o suprafaţă de teren care aparţine muzeului şi pe care ar vrea să o preia ministerul.
De asemenea, pe 28 iunie, Ştirbu anunţa că managerii principalelor instituţii de cultură finanţate de stat sunt invitaţi, miercuri, la audieri.
„Miercuri, la ora 13,00, voi invita în cadrul Comisiei, pentru audieri, pe toţi managerii principalelor instituţii de cultură pentru a discuta pe această temă stringentă şi extrem de alarmantă în care se află în acest moment instituţiile de cultură din România – tăierea bugetului pentru cultură şi numeroasele disponibilizări nejustificate care au dus la anularea de spectacole. Trebuie identificate urgent soluţii de rezolvare a acestei crize culturale nemaiîntâlnite”, preciza Ştirbu. AGERPRES