ÎMBOLNĂVIRILE CU TETANOS CLASEAZĂ ROMÂNIA PE LOCUL DOI ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ

România a ocupat locul doi în privința numărului de cazuri de îmbolnăviri cu tetanos în anul 2017. În țara noastră au fost confirmate șapte cazuri de tetanos, potrivit celui mai recent raport al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Pe primul loc de află Italia cu 30 de cazuri confirmate, iar pe locul trei Franța, cu patru cazuri.

Cei mai afectați, adulții peste 65 de ani

Datele raportului arată că în anul 2017, în Europa au fost înregistrate 86 de cazuri de tetanos, dintre acestea 46 fiind confirmate.

Cei mai afectați de această boală sunt adulții cu vârste peste 65 de ani, în general femeile (56%). În anul 2017, au fost 39 de cazuri raportate la femei și 18 la bărbați. Cazurile raportate mai frecvent la bărbați au fost însă înregistrate la grupe de vârstă sub 65 de ani. Șapte dintre cazuri au fost fatale, arată datele raportului.

Potrivit datelor prezentate în raport, îmbolnăvirile au avut loc mai frecvent în lunile calde, când oamenii desfășoară mai multe activități în aer liber. 

Cele mai multe cazuri de tetanos care sunt raportate la nivel mondial au legătură cu nașterile, provin din țările cu venituri mici, mamele sunt nevaccinate iar nou-născuții după naștere pot contracta boli cauzate de igiena precară.

În aceste cazuri, riscul de deces poate varia de la 10% la 70% în funcție de tratament, vârstă și starea generală de sănătate. În absența unui tratament adecvat, cazurile de fatalitate sunt de 100%.

Cauzele îmbolnăvirilor: Lipsa imunizării și a educației

Un studiu realizat în Marea Britanie arată că majoritatea cazurilor au fost asociate cu leziuni care s-au produs acasă sau în grădină. Una dintre cauze ar putea fi lipsa educației și conștientizarea riscului de tetanos în urma rănilor minore, dar și din cauza lipsei vaccinării.

În Europa, vaccinarea împotriva tetanosului face parte din programul de imunizare primară pentru sugari până la vârsta de doi ani. În plus, toate țările recomandă doze de rapel pentru copii și adolescenți după terminarea vaccinărilor primare. De asemenea, majoritatea statelor membre recomandă rapel pentru adulții care au depășit vârsta de 18 ani.

Raportul ECDC mai arată că din cauza severității tetanosului, este necesară menținerea unor rate ridicate de vaccinare la toate grupele de vârstă. De asemenea, este necesar să fie puse în aplicare strategiile de protejare, în special a persoanelor vârstnice, în țările cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Ce este tetanosul și care sunt simptomele?

Tetanosul este o boală infecțioasă gravă, cu potențial fatal, cauzată de clostridium tetani.

Forma de rezistență a bacteriei se găsește în sol pe toate ariile geografice. Germenul pătrunde în organism prin diverse tipuri de traumatisme, cum sunt plăgile înțepate sau plăgile cauzate de mușcături. Îmbolnăvirea se produce în urma germinării sporilor și multiplicării bacteriei, care produce două toxine puternice.

Infecția este caracterizată prin spasme musculare. În cel mai comun tip, spasmele încep la nivelul maxilarului și apoi se răspândesc în restul corpului. Aceste spasme durează câteva minute de fiecare dată și apar frecvent, timp de trei și până la patru săptămâni. Spasmele pot fi atât de severe încât pot provoca fracturi ale oaselor. Alte simptome pot include: febră, durere de cap, probleme la înghițire, hipertensiune arterială și ritm cardiac alert. Debutul simptomelor are loc, de obicei, între trei și douăzeci de zile după infectare. Recuperarea poate dura luni de zile, iar aproximativ 10% dintre cei infectați mor.