Silviu Purcărete,Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale”

Titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” (UNATC) i-a fost acordat, marţi, regizorului Silviu Purcărete.

În cadrul ceremoniei, desfăşurată la sediul UNATC, în prezenţa a numeroşi studenţi şi a actorilor Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ şi George Mihăiţă, regizorul român a dedicat distincţia profesorilor săi.

„Acum mulţi ani, foarte mulţi ani, am petrecut nişte ani fericiţi în această casă, care avea altă clădire, dar era aceeaşi casă, şi mă simt obligat să amintesc nişte oameni care mi-au fost foarte dragi şi care erau extrem de importanţi pentru mine. Profesorii de regie pe care i-am avut: domnul Mihai Dimiu, domnul Radu Penciulescu, domnul David Esrig, doamna Gina Ionescu şi, bineînţeles, nu în ultimul rând, chiar în primul rând, domnul Valeriu Moisescu, care pentru mine a însemnat extrem de mult şi căruia îi datorez foarte mult pentru cariera mea. Deci, această distincţie, într-un fel, aş vrea să le-o dedic”, a spus el.

Conf. univ dr. Nicolae Mandea, rector UNATC, a declarat că îl admiră în mod deosebit pe Silviu Purcărete pentru „capacitatea de a fi el însăşi şi de a se reinventa, regăsi mereu altfel, de la un spectacol la altul, de la un timp la altul”.

„Există această tradiţie în şcoală – şi sper să nu se piardă – de a ne uita mereu la generaţiile precedente, de a aduce mereu în actualitate exemple, în acelaşi timp unice şi în acelaşi timp făcând parte dintr-o serie de generaţii, produse de instituţia care s-a numit IATC, ATF, UATC, iar actualmente UNATC. Este nu numai un fel de a arăta preţuire şi de a aduce un omagiu, ci şi o formă de a lua un exemplu din această situare paradoxală a celui care este original – şi aici e vorba de fiecare absolvent al acestei şcoli – este el autodescoperit, ajutat în această chestiune de o serie de profesori, şi care în acelaşi timp poartă marca şcolii româneşti de teatru”, a declarat Nicolae Mandea.

Laudatio a fost prezentat de preşedintele Senatului UNATC, Sergiu Anghel.

„Nu s-a ambiţionat să construiască o operă după un plan bine definit, ci s-a bine definit prin operă. Cam ca acel poştaş francez pe care l-am mai invocat cândva, care a strâns toată viaţa pietre pe lungi trasee străbătute pe jos şi care, în spatele casei, în timp, fără niciun plan, cu instinct de furnică şi ochiul său compozit, hexagonal, şi-a boltit o peşteră magică la care aveau să se închine şi magii, şi păstorii. Adică şi criticii, şi publicul”, a arătat el, referindu-se la activitatea lui Purcărete.

În cadrul ceremoniei au fost prezentate secvenţe din două filme documentare realizate de prof. univ. dr. Laurenţiu Damian, surprinzând momente din activitatea regizorului Silviu Purcărete.

Decizia de acordare a titlului a fost adoptată în unanimitate de către Senatul UNATC, pentru contribuţia lui Silviu Purcărete la dezvoltarea şcolii româneşti de teatru pe patru dintre coordonatele sale: structură instituţională, arta regizorului de teatru, arta actorului de film, scenariu de teatru. Silviu Purcărete a avut de-a lungul carierei sale o triplă ipostază: regizor de teatru, regizor de film, director al Teatrului Bulandra din Bucureşti. AGERPRES