OMS a actualizat lista medicamentelor esenţiale, care cuprinde acum 460 de produse

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a actualizat lista medicamentelor esențiale pe plan mondial, care cuprinde acum 460 de produse considerate obligatorii pentru a acoperi necesitățile în materie de sănătate publică. “Lista actualizată a medicamentelor esențiale adaugă 28 de medicamente pentru adulți și 23 pentru copii și specifică noi indicații pentru 26 de produse deja incluse, cuprinzând în total 460 de produse considerate esențiale pentru a răspunde celor mai importante nevoi în materie de sănătate publică”, a anunțat marți OMS. Chiar dacă numărul pare ridicat, el reprezintă doar un procent redus din numărul total de medicamente existente pe piață, subliniază organizația, care consideră că această listă ajută autoritățile din întreaga lume să își prioritizeze mai bine necesitățile în materie de sănătate publică. Lista actualizată conține, de asemenea, 46 de teste generale care pot fi folosite pentru diagnosticul pacienților în mai multe arii terapeutice și 69 de teste specifice, pentru diagnosticul și monitorizarea anumitor afecțiuni Lista cuprinde două secțiuni: prima pentru necesități ale comunităților și a doua pentru laboratoare clinice – facilități generale și specializate. OMS subliniază că Lista medicamentelor esențiale pe care a realizat-o reprezintă un model pentru listele naționale, care trebuie să țină cont și de realitățile locale în materie de răspândire a bolilor sau de infrastructură medicală. “Accesul la produse de îngrijire a sănătății presupune bune practici privind achizițiile, lanțuri de furnizare eficiente, protocoale bune de management și personal medical calificat”, arată OMS.

Reper pentru listele naționale 

Lista medicamentelor esențiale a OMS și Lista diagnosticelor esențiale reprezintă documente cu rol de reper care ajută statele să își gestioneze mai bine prioritățile proprii în materie de sănătate publică. Medicamentele de pe listă ar trebui să fie accesibile pentru populație prin intermediul sistemelor naționale de sănătate public, recomandă OMS. “Peste 150 de țări folosesc Lista medicamentelor esențiale a OMS pentru a ghida deciziile privind alegerea medicamentelor care au cea mai mare valoare, pe baza dovezilor și a impactului asupra sănătății”, a explicat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Includerea pe listă a unora dintre cele mai noi și mai avansate tratamente pentru cancer reprezintă un semnal puternic că fiecare persoană merită să aibă acces la medicamente care îi pot salva viața, nu doar la cele pe care și le poate permite”, a adăugat directorul OMS.

Noutăți în noua listă

  • 5 noi tratamente pentru cancer, inclusiv imunoterapiile nivolumab și pembrolizumab;
  • 3 noi antibiotice pentru combaterea rezistenței la antimicrobiene;
  • noi anticoagulante orale alternative la warfarină pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale (AVC), mai ales pentru statele cu mai puțin dezvoltate;
  • medicamente biologice și biosimilarele lor pentru boli inflamatorii precum artrita reumatoidă sau bolile inflamatorii intestinale;
  • carbetocin pentru prevenirea hemoragiilor postpartum, ca alternativă la oxitocină mai ales pentru țările tropicale, pentru că nu necesită refrigerare. (sursa: www.360medical.ro)

Distribuie pe Facebook