Breaking News

Chirica: Calitatea aerului în municipiul Iași s-a îmbunătățit considerabil

În primul semestru al anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, depășirile valorilor limită ale particulelor în suspensie (PM10) din municipiul Iaşi au scăzut aproape la jumătate, a anunţat primarul Mihai Chirica, în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-, vineri, pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, care a avut ca temă calitatea aerului din oraş. Astfel, potrivit datelor comunicate de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Iaşi, la stația IS 1 – Podul de Piatră, cea mai poluată zonă din oraș la acest capitol, pentru perioada de referință ianuarie – iunie 2019, numărul depășirilor valorii limită a PM10 a fost de 20 în 2016, de 42 în 2017, de 53 în 2018 și de 28 în 2019. O situație asemănătoare se înregistrează și la stația IS 2 – Decebal – Cantemir: 25 de depășiri în 2017, 32 în 2018 și 19 în 2019. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, la stația din Podu de Piatră s-a observat o îmbunătățire a situației cu 47,17%, iar la stația din Decebal – Cantemir cu 40,63%. În acest an cele mai multe depășiri ale nivelului limită de PM10 au fost înregistrate în luna martie (12 la prima stație, 8 la a doua stație). „Facem o monitorizare permanentă a nivelului de poluare a aerului în oraș. Pe lângă echipamentele montate de Comisia Europeană prin stațiile fixe în municipiu, monitorizăm în special stațiile din Podu de Piatră și Cantemir, stații care prezentau depășiri. Mai utilizăm și echipamentele speciale folosite pe autobuzele noi. În curând vom avea și un program pe care îl vom implementa cu o echipă de IT-iști, prin care va fi realizat un modul de monitorizare a calității aerului pentru tot orașul. Vom avea echipamente pe stâlpi, pe mijloacele de transport, în zonele pe care le considerăm relevante în acest sens. Nu vrem să ascundem realitatea pentru că oamenii trebuie să știe care este calitatea mediului în care trăiesc. Modernizarea infrastructurii și a transportului public, crearea și îmbunătățirea aspectului spațiilor verzi, de agrement și de joacă, precum și investițiile din domeniul salubrității sunt modalități prin care vrem să ridicăm nivelul de urbanitate și civilizație ale orașului nostru, dar și să reducem nivelul de poluare. Datele furnizate de reprezentanții Ministerului Mediului arată că mai avem de lucrat, dar și că suntem pe drumul cel bun”, a declarat primarul. Potrivit acestuia, principalele măsuri de reducere a poluării luate de municipalitatea ieșeană sunt următoarele:

1. Intensificarea programului de salubritate, investițiile în utilaje ecologice la Salubris SA și celelalte companii și direcții subordonate, mobilizarea personalului (urmărire prin GPS), creșterea ritmului de ridicare a deșeurilor, măturatul și spălarea străzilor și trotuarelor. La acestea se adaugă campaniile concentrate de curățenie de primăvară, când praful și noroiul acumulate peste iarnă sunt îndepărtate de pe străzi.

2. Renunțarea la nisip în campaniile de deszăpezire și înlocuirea cu cloruri de calciu și de sodiu.

3. Campania susținută de plantări de arbori, arbuști, flori și gazon, de modernizare a spațiilor verzi și de creare de altele noi.
Astfel, în perioada ianuarie – iunie 2019, campania de plantări de arbori, arbuști, flori și gazon a constat în: 
– arbori (carpen, frasin, catalpa etc.) – 4.343 bucăți;
– puieți de tei – 1.401 bucăți;
– arbuști și plante perene (buxus, hibiscus, ligustrum, spiraea, philadelphus, azalee) – 12.684 bucăți;
– flori – 392.503 bucăți;
– montare rulouri de gazon – 22.985 metri pătrați;
– însămânțare cu gazon – 16.257 metri pătrați;
De asemenea s-a acordat material săditor dendrofloricol la asociațiile de locatari și instituții, anume 504 arbori și 34.886 arbuști.

4. Măsuri luate prin Hotărârea de Consiliu Local (HCL) 321/2017 pentru aprobarea Regulamentului privind respectarea condiţiilor de protecţia mediului în timpul executării lucrărilor de construcţii în Municipiul Iaşi.
În anul 2018 poliţiştii locali din cadrul Biroului Protecţia Mediului au aplicat un total de 68 sancţiuni pentru lipsa plaselor antipraf, neacoperirea temporară a pământului excavat şi a altor materiale generatoare de praf, neumectarea suprafeţelor de lucru la demolare, necurăţirea autovehiculelor la iesirea din şantier. În acest an au fost aplicate 36 de astfel de sancţiuni.
În baza HCL 321 / 2017 și a Legii 50 / 1991, în 2018 polițiștii locali au aplicat 140 sancţiuni pentru lipsa autorizaţiei de construire, nerespectarea autorizaţiei de construire, construirea de parcări pe spaţiile verzi fără autorizaţie. Pentru aceleași nereguli în acest an au fost aplicate 61 de sancțiuni.
Totodată, în baza HCL 364 / 2018, poliţiştii locali din cadrul Serviciului Siguranţa Circulaţiei au aplicat în primele șase luni ale acestui an 14 sancțiuni contravenţionale persoanelor fizice şi juridice privind traficul greu şi lent în Municipiul Iaşi.

5. Municipalitatea a achiziționat 100 de autobuze noi Euro 6.

6. Primăria a depus proiecte de achiziție din fonduri europene a 44 autobuze electrice și 32 de tramvaie noi, precum și reabilitarea unor trasee de linii de tramvai.

7. Modernizarea continuă din fonduri europene a sistemului centralizat de producere a agentului termic (cele mai multe fonduri atrase în România) și încurajarea tuturor instituțiilor publice să se racordeze la sistemul centralizat (școli, grădinițe, spitale etc).

8. Municipiul Iași este aproape de contractarea de fonduri europene pentru proiectele „Oază de verdeață în cartierul tău”, prin care vor fi reabilitate și redate domeniului public zone virane din cartierele orașului.

9. Adoptarea HCL 1 / 2019 privind aplicarea la „Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehicule de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reședințe de județ”, pentru realizarea proiectului „e-Move – Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în Municipiul Iași”. Cererea de finanțare a fost înregistrată la Administrația Fondului pentru Mediu pe 6 februarie 2019 (termenul de depunere a cererilor este până pe 31 iulie).

10. Adoptarea HCL 361 / 2018 privind aprobarea Schemei de ajutor de minimis pentru contribuabilii bugetului local al Municipiului Iași care beneficiază, în anii fiscali 2019 – 2020, de reducerea impozitului pe clădiri, pentru clădirile aflate „în clasa energetică A” care dețin o certificare oficială recunoscută la nivel național și internațional ca și „clădire verde”.

11. Adoptarea HCL 362 / 2018 privind aprobarea reglementării suprafețelor minime de 30% – spații verzi aferente terenurilor care sunt transferate din extravilan, în Municipiul Iași.

12. Demersuri repetate pe lângă Guvernul României pentru continuarea proiectului șoselelor de centură ale Municipiului Iași. (E.M.)