STUDIU: Lipsa de vitamina B12 ar putea fi asociată cu depresia la vârstnici

Vitamina B12, cunoscuta si sub denumirea de cobalamina, este una dintre cele mai importante vitamine hidrosolubile, adica dintre cele care se dizolva in apa. Ea indeplineste un rol esential in productia de eritrocite si de ADN si are un rol si in functionarea optima a sistemului nostru nervos. Din pacate, studiile arata ca deficienta de vitamina B12 este foarte frecventa, in special in randul persoanelor varstnice. Retine, asadar, ca prezinti un risc mare de deficienta daca nu obtii suficienta vitamina B12 din alimentatie sau daca organismul tau nu poate sa absoarba suficienta vitamina B12 din alimentele pe care le mananci.

Care sunt persoanele (grupurile) care au riscul de a avea deficit de vitamina B12:

  • varstnicii, in primul rand
  • pacientii care au avut o interventie chirurgicala care le-a indepartat/extirpat acea parte a intestinului care absoarbe vitamina B12
  • pacientii care urmeaza un tratament cu metformin pentru diabet
  • persoanele care urmeaza o dieta vegana stricta
  • persoanele care iau pe termen lung medicamente antiacide pentru a trata senzatia de arsura la stomac.

Din pacate, spun expertii, poate sa dureze mult timp – uneori chiar ani – pentru ca simptomele deficientei de vitamina B12 sa apara, iar diagnosticarea acestei carente poate fi un proces complex. In plus, deficitul de vitamina B12 poate fi uneori confundat cu o carenta de acid folic. Studiile** arata ca prevalenta deficitului de vitamina B12 si deficitului de acid folic este mai degraba observata in cazul persoanelor varstnice.

Deficitul de vitamina B12 poate fi asociat cu depresia la varstnici

Oamenii de stiinta din Michigan, Statele Unite ale Americii, au descris cazul unei femei in varsta, care suferea de o forma severa de depresie, care nu se imbunatatea cu ajutorul tratamentului conventional prescris de medicul ei psihiatru. Aceasta femeie, se arata intr-un studiu*, s-a recuperat ca urmare a administrarii suplimentelor cu vitamina B12, lucru care ilustreaza posibilitatea ca lipsa (carenta) de vitamina B12 sa joace un rol in dezvoltarea tulburarilor afective (de dispozitie).

Pacienta din acest studiu de caz (o femeie in varsta de 66 de ani, profesoara pensionata) era trista si retrasa si plangea des. Ignorase igiena personala si nu se mai ingrijise, ba chiar slabise extrem de mult. Ea a fost spitalizata, insa nu avea halucinatii si nici ganduri suicidale. La controalele medicale, aceasta pacienta nu prezenta simptome psihotice, insa avea o teama vaga, cum ca ceva rau urma sa i se intample. Pacienta nu prezenta dovezi care sa indice un declin intelectual sau deficite neurologice, spun oamenii de stiinta.

Ca parte din evaluarea medicala initiala, au fost recomandate analize de sange in cazul acestei paciente, care vizau hormonii tiroidieni (TSH), nivelul vitaminei B12 si nivelul acidului folic. Toate rezultatele analizelor de laborator erau in limitele normale, cu exceptia vitaminei B12, care avea valori extrem de mici (vitamina B12 avea o valoare serica de sub 100 pg/mL).

Ca urmare a acestor rezultate, pacienta a fost tratata cu o serie de injectii cu vitamina B12, iar dupa acest tratament, nivelul seric al vitaminei B12 a inceput sa creasca pana a ajuns la limite normale (pacienta avea 500 pg/mL). Dupa aceasta serie de injectii, s-a observat ca dispozitia pacientei se imbunatatise semnificativ si ca, pe langa starea ei de spirit, si alte aspecte se imbunatatisera: somnul, igiena personala, ingrijirea.

Valori normale vitamina B12

Un nivel seric al vitaminei B12 intre 200 pg/mL si 900 pg/mL este considerat normal, spun oamenii de stiinta, insa un prag de 300 pg/mL – 350 pg/mL este recunoscut ca fiind un marker pentru un status dezirabil in cazul persoanelor varstnice.

Nivelul crescut de homocisteina este un marker important pentru deficienta de vitamina B12 si/sau pentru deficitul de acid folic. Simptomele carentei (lipsei) de vitamina B12 pot fi: anemia, neuropatia si tulburarile neuropsihiatrice.

Expertii americani mai spun ca depresia, dementa si tulburarile mintale sunt asociate adeseori cu deficitul de vitamina B12 si deficitul de acid folic, in special in cazul persoanelor foarte in varsta. Mai mult, vitamina B12 si acidul folic sunt cruciale pentru un proces al substantelor neuroactive.

In concluzie, cercetatorii din Michigan au spus: o evaluare a nivelului de vitamina B12 ar trebui sa fie inclusa ca evaluare standard in cazul tulburarilor depresive rezistente la tratament, dementei, psihozei sau altor factori de risc pentru malnutritie sau in cazul indivizilor cu istoric de malnutritie, precum si in cazul pacientilor care au varsta peste 50 de ani.(sursa. www.doc.ro)