CSM a prelungit concursul pentru funcţiile de magistraţi la Curtea Constituţională

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au decis astăzi prelungirea concursului pentru selectarea celor doi judecători la Curtea Constituțională până la data 23 iulie. Decizia a fost anunţată de preşedintele CSM Victor Micu care a precizat că alegerea candidaților va fi făcută pe 30 iulie, comunică MOLDPRES.

Potrivit deciziei CSM, în următoarea perioadă consiliul va elabora şi publica criteriile de selecție a celor doi magistrați CCM, iar candidaţii care s-au înscris deja la concurs vor rămâne în cursă dacă vor corespunde cerințelor.

La ședință CSM de astăzi au fost prezenți şi candidaţii înscrişi deja în cursa pentru fotoliile de la Curtea Constituţională.

În dimineaţa curentă, premierul Maia Sandu a transmis  o solicitare către  Consiliului Superior al Magistraturii să selecteze exclusiv persoane integre și necompromise în calitate de judecători ai Curții Constituționale.

“Instituția Curții Constituționale, compromisă într-un mod fără precedent, are nevoie de o reabilitare în fața cetățenilor, a societății și a partenerilor externi. Persoanele care se fac vinovate de numeroase condamnări la CtEDO, care au executat nestingherit comenzile politice ale fostului regim, care au emis acte ilegale sau care nu își pot justifica averile, nu pot nicidecum reface încrederea în Curtea Constituțională”, a scris şeful cabinetului de miniştri.

Prim-ministrul a specificat în mesaj că “dacă CSM-ul nu va ține cont de criteriile de integritate și profesionalism în cazul selectării judecătorilor Curții Constituționale, va trebui să inițiem procesul de curățare externă a acestuia și a sistemului judecătoresc”.

Pentru cele două funcţii vacante la Curtea Constituţională s-au înscris la concursul organizat de CSM 14 persoane.

Curtea Constituțională este constituită din șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt desemnați de parlament, doi de guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.