Breaking News

OMS declara epidemia de Ebola din Congo drept ”o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat miercuri cea mai recentă epidemie de Ebola din Republica Democrată Congo drept ”o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, după ce mai multe cazuri suspecte au fost identificate în oraşul Goma din estul ţării, relatează DPA.

Decizia OMS a fost luată la recomandarea unui grup de experţi care s-a reunit miercuri la Geneva şi ar putea debloca mai multe fonduri şi resurse suplimentare pentru combaterea epidemiei. Potrivit estimărilor OMS, bugetul pentru primele şase luni ale anului este doar pe jumătate acoperit.

Robert Steffen, directorul comitetului de urgenţă al OMS, a subliniat că epidemia rămâne o ameninţare la nivel regional: ”În niciun caz nu este o ameninţare globală. Este o urgenţă regională”, a precizat acesta.

Ţările învecinate R.D. Congo – în special Sudanul de Sud, Uganda, Rwanda şi Burundi – sunt în alertă maximă. OMS a făcut apel la ţările învecinate să sporească procedurile privind coordonarea riscului şi să ”fie pregătite pentru detectarea şi gestionarea cazurilor de peste graniţă”.

OMS a subliniat că nu este necesară închiderea graniţelor, care ar agrava situaţia în cazul în care oamenii ar trece nedetectaţi, în loc să folosească rutele oficiale.

„Nicio ţară nu ar trebui să îşi închidă graniţele sau să restricţioneze sub orice formă circulaţia persoanelor şi a mărfurilor”, a precizat OMS într-un comunicat. ”Comitetul nu consideră că este necesară verificarea persoanelor pe aeroporturi sau alte puncte de intrare în regiune”.

Ebola, care se răspândeşte prin contact direct cu sânge, vomă sau alte fluide corporale, este o boală extrem de contagioasă care se manifestă prin febră şi poate duce deseori la hemoragii interne extinse şi la deces.

În oraşul Goma au fost depistate 22 de persoane suspecte de Ebola, a anunţat miercuri ministrul Sănătăţii din Republica Democrată Congo, după ce primul caz într-un centru urban important a fost detectat la graniţa cu Rwanda în weekend.

Începând cu anul trecut, regiunea estică a R.D. Congo a devenit focarul celei de-a doua cea mai gravă epidemie de Ebola din istorie. Până la această oră, virusul Ebola a provocat moartea a peste 1.600 de persoane în Congo, iar peste 2.500 de persoane au contractat boala.

În Uganda, au fost de asemenea detectate alte trei cazuri în luna iunie. Toţi cei trei pacienţi au decedat la jumătatea lunii şi nu au mai fost raportate cazuri suplimentare în această ţară.AGERPRES