Nouăzeci și patru de cazuri nou-confirmate de rujeolă au fost raportate în ultima săptămână, astfel că numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 17.846, dintre care 64 de decese, a anunțat Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).
Cazurile noi au fost semnalate în zece judeţe şi în Bucureşti, cele mai multe fiind în judeţul Suceava.
Cele mai multe dintre aceste cazuri – 51 – au fost raportate în judeţul Suceava, alte 16 fiind semnalate în Neamţ, şapte în Sălaj, şase în Bucureşti, cinci în Caraş-Severin, trei în Galaţi, două în Teleorman şi câte un caz în Buzău, Giurgiu, Mehedinţi şi Olt.
Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din 4 persoane care fac rujeolă 1 are nevoie de spitalizare, potrivit CNSCBT. Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală.
Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România 9 din 10 parinți își vaccinează copiii, atrage atenția CNSCBT.
România, în clasamentul țărilor cu cea mai mare incidență a ruejolei, potrivit OMS
România se află pe locul 10 în clasamentul țărilor cu cea mai mare rată de incidență a rujeolei, potrivit datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății. Aceasta în condițiile în care rata de imunizare cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei a scăzut de la 95% în 2010, la 90% în 2018.
Ucraina se află pe primul loc în lista ţărilor cu cea mai mare rată de incidenţă a rujeolei, în 2018. Deşi acest stat a reuşit anul trecut să vaccineze 91% dintre copii, rata de imunizare a fost scăzută timp de mai mulţi ani, un mare număr de copii de vârstă mai mare şi de adulţi fiind în pericol de a se îmbolnăvi. Locurile următoare sunt ocupate de Congo, Madagascar, Liberia, Somalia, Serbia, Georgia, Albania și Yemen.
Anul trecut, numărul cazurilor de rujeolă a fost aproape dublu față de 2017, ajungând la 350.000 la nivel mondial.
„Rujeola este un indicator real al regiunilor unde trebuie să facem mai multe eforturi pentru a lupta împotriva bolilor care pot fi prevenite. Întrucât rujeola este extrem de contagioasă, izbucnirea unei epidemii este un indicator al comunităţilor în care copiii nu sunt vaccinaţi din cauza accesului, costului vaccinurilor sau, în anumite cazuri, din neglijenţă. Trebuie să facem toate eforturile pentru a imuniza fiecare copil”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore.