CERCETĂTORI SUA: MULTE DINTRE VITAMINELE, MINERALELE ȘI ALTE SUPLIMENTE ALIMENTARE LUATE DE OAMENI SAU DIETE URMATE NU AU EFECTE ASUPRA RISCULUI DE DECES

Multe dintre vitaminele, mineralele și alte suplimente alimentare luate de oameni sau diete urmate nu au efecte asupra riscului de deces și nu apără de boli cardiace, au conchis cercetătorii de la Johns Hopkins University, după ce au analizat datele de la 277 de teste clinice, folosind 24 de intervenții diferite.

Studiile au arătat, în același timp, și că majoritatea suplimentelor sau dietelor nu sunt asociate nici cu efecte adverse, scrie Science Daily. Cu toate acestea, o dietă săracă în sare, suplimentele cu omega-3 și, în unele cazuri, suplimentele cu acid folic au unele beneficii asupra sănătății unor oameni.

La polul opus, suplimentele care combină calciu și vitamina D ar putea avea legătură cu un risc mai mare de infarct.

Mai multe de jumătate dintre americani iau cel puțin un tip de vitamine sau alte suplimente alimentare

Studiile realizate de Centrele pentru Controlul Bolilor (CDC) arată că 52% dintre americani iau cel puțin un tip de vitamine sau alte suplimente alimentare pe zi. În total, americanii cheltuiesc 31 de miliarde de dolari pe an pentru astfel de produse.

“Panaceul sau soluția magică pe care oamenii o caută în suplimente alimentare nu există”, a declarat unul dintre autorii studiului de la Johns Hopkins, prof. dr. Erin D. Michos, “Oamenii ar trebui să se concentreze pe a obține nutrienții dintr-un regim de viață sănătos pentru inimă, pentru că datele arată din ce în ce mai clar că majoritatea adulților sănătoși nu au nevoie de suplimente”, a adăugat ea.

Datele studiului realizat de cercetătorii de la Johns Hopkins

Pentru studiul actual, cercetătorii au folosit datele de la 277 de teste clinice randomizate care au evaluat 16 vitamine și alte suplimente și opt direte. Au fost luate în calcul impactul lor asupra mortalității și afecțiunilor cardiace, inclusiv boli coronariene sau infarct. În total, au inclus date strânse de la 992.129 de pacienți din întreaga lume.

Au fost analizate efectele antioxidanților, B-carotenului, complexului de vitamine B, multivitaminelor, seleniului, vitaminei A, vitaminei B3, vitaminei B6, vitaminei C, vitaminei E, vitaminei D, calciului, acidului folic, fierului și acizilor omega 3. Dietele analizate au fost dieta mediteraneană, dieta săracă în grăsimi, dieta săracă în grăsimi saturate, dieta săracă în sare atât în cazul persoanelor sănătoase, cât și în cazul celor care suferă de hipertensiune, dieta bogată în acid alfa-linoleic și dieta bogată în acizi grași omega-6.

Rezultatele studiului

Majoritatea suplimentelor, inclusiv multivitamine, seleniu, vitamina A, vitamina B6, vitamina C, vitamina E,vitamina D, calciu și fier nu a arătat nicio legătură cu un risc crescut sau scăzut de deces sau cu sănătatea inimii.

Printre cei 3.518 subiecți sănătoși care urmau o dietă săracă în sare s-au înregistrat 79 de decese. Cercetătorii au explicat că au măsurat o scădere cu 10% a riscului de deces la această categorie de persoane, adică un impact moderat.

Pe de altă parte, în cazul a 3.680 de subiecți cu hipertensiune arterială care urmau aceeași dietă, riscul de deces din cauza afecțiunilor cardiace a scăzut cu 33%.

Dintre cei 134.034 de subiecți evaluați pentru a stabili posibilul impact al suplimentelor cu omega-3, 10.707 au suferit atacuri de cord sau accidente vasculare. În total, studiul a arătat că administrarea acestui supliment este corelat cu o reducere cu 8% a riscului de infarct și cu 7% a riscului de dezvoltare a unei afecțiuni coronariene. Acest impact este considerat scăzut.

Mesajul studiului

“Analiza noastră transmite un mesaj simplu: că, deși ar putea exista dovezi că unele intervenții au un impact asupra riscului de deces și de dezvoltare a afecțiunilor cardiovasculare, majoritatea multivitaminelor, mineralelor și diferitelor tipuri de diete  nu au un efect măsurabil”, a declarat unul dintre autorii studiului, dr. Safi U. Khan.

Autorii nu au primit niciun fel de susținere financiar pentru acest studiu și nu au declarat niciun conflict de interese.