La Chișinău este organizat Forumul „Prioritățile Guvernului în domeniul justiției și anticorupție”

„Cetățenii își doresc astăzi ca toți cei corupți să fie pedepsiți. Cetățenii își doresc astăzi ca judecătorii și procurorii să-și îndeplinească obligațiile cu corectitudine și profesionalism.”, a declarat prim-ministrul Maia Sandu la deschiderea evenimentului „Prioritățile Guvernului în domeniul justiției și anticorupție” care a avut loc luni, 22 iulie, la Palatul Republicii, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a executivului.

Masa Rotundă „Prioritățile Guvernului în domeniul justiției și anticorupție” este organizată de Centrul de Resurse Juridice din Moldova în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova în decurs de 2 zile – 22 și 23 iulie, discuțiile publice fiind desfășurate mâine, 23 iulie, la Palatul Republicii.

La eveniment au fost prezenți 2 experți străini în domeniul justiției și anticorupție, și anume Laura Ștefan, România, și Eka Zguladze, Georgia. Sprijinul acordat de acești experți cu autoritate în domeniul luptei împotriva corupției este foarte important pentru Guvernul Republicii Moldova și pentru agenda fermă a noii guvernări de a reforma justiția, precum și de a combate corupția și schemele ilegale instituite în trecut, în special de către guvernarea precedentă, în toate sferele de activitate.

La evenimentul de astăzi au fost inițiate primele consultări interne între guvern și societatea civilă cu privire la asigurarea independenței justiției. „O prioritate urgentă a noului Guvern este reforma justiției, așa încât să fie eliminat controlul politic asupra sistemului judecătoresc, procurorii să înceteze să îndeplinească comenzi politice, iar judecătorii să lucreze în interes național și să protejeze cetățenii cinstiți. Din cauza lipsei unei justiții independente din ultimii ani, cetățenii au pierdut încrederea în stat. Justiția controlată politic a devenit un impediment principal pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Trebuie să restabilim încrederea cetățenilor, a partenerilor externi și a investitorilor față de Republica Moldova.”, a declarat premierul Sandu la ședința de consultări de astăzi.

Mâine, pe 23 iulie, va fi organizată discuția publică cu privire la prioritățile Guvernului în domeniul justiției și anticorupție, la care au fost invitați reprezentanți ai sistemului judecătoresc, precum Consiliul Superior al Magistraturii și organele sale afiliate, Curtea Supremă de Justiție, curțile de apel, judecătoriile, ai procuraturii, din cadrul Consiliului Superior al Procuraturii, Procuraturii Generale, procuraturilor specializate și al celor teritoriale, avocați, precum și reprezentanți ai Autorității Naționale de Integritate, Centrul Național Anticorupție, Uniunea avocaților, avocați, dar și reprezentanți din cadrul Parlamentului, ai Președinției, ai societății civile și partenerii de dezvoltare.

Evenimentul de mâine va putea fi urmărit integral prin transmisiune Live pe Privesc.eu, precum și pe pagina guvernului.

Evenimentele din 22 și 23 iulie sunt organizate în cadrul proiectului „Suport instituțional pentru dezvoltarea organizației”, implementat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova și finanțat de Suedia.