Doi bărbaţi au fost arestaţi pentru că au vandalizat monumentul ridicat în memoria persoanelor ucise pe 22 iulie 2011 pe insula norvegiană Utoya

Play

Doi bărbaţi au fost arestaţi pentru că au vandalizat un monument ridicat în memoria celor 77 de persoane ucise pe 22 iulie 2011 pe insula norvegiană Utoya de către extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, exact la opt ani de la tragedie, a anunţat marţi poliţia norvegiană, citată de AFP.

Locuitorii din oraşul Tonsberg (100 de km sud de Oslo) au observat luni că memorialul fusese vandalizat, pe el fiind desenată o svastică.

Monumentul vandalizat face parte dintr-o serie de sculpturi în granit oferite localităţilor din care erau originare victimele.

”Este teribil. Este dificil să nu te gândeşti că este vorba despre o persoană cu motivaţie politică”, a declarat şefa guvernului norvegian, Erna Solberg, pentru agenţia de presă NTB.

La 22 iulie 2011, Anders Behring Breivik a ucis opt persoane la Oslo, într-un atac cu bombă în apropierea sediului guvernului norvegian, după care, deghizat în poliţist, s-a deplasat pe insula Utoya, unde se desfăşurau cursurile şcolii de vară a tinerilor laburişti norvegieni, omorând alte 69 de persoane.

În august 2012, Breivik a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, pedeapsă care poate fi prelungită dacă se consideră că deţinutul prezintă riscuri pentru securitatea publică. AGERPRES