Rusia a dezminţit informaţia potrivit căreia bombardiere strategice ruse au încălcat spaţiul aerian al Coreei de Sud

Ministerul Apărării de la Moscova a dezminţit marţi informaţia potrivit căreia bombardiere strategice ruse au încălcat spaţiul aerian al Coreei de Sud şi a susţinut că avioanele de vânătoare sud-coreene au realizat manevre periculoase, a relatat agenţia de presă RIA, citată de Reuters.

”Două bombardiere Tu-95MS ale forţelor armate ruse au efectuat un zbor planificat deasupra apelor neutre din Marea Japoniei”, a indicat, potrivit AFP, Ministerul Apărării rus, care a afirmat că nu a fost tras niciun foc de avertisment din partea Coreei de Sud. Ministerul a precizat că piloţii sud-coreeni nu au comunicat cu avioanele ruse.

Moscova a subliniat că nu este prima dată când avioane sud-coreene au interferat cu forţele aeriene ruse deasupra apelor internaţionale.

Anterior, Ministerul Apărării sud-coreean, citat de Yonhap şi dpa, a anunţat că un avion militar rus încălcase spaţiul aerian al Coreei de Sud, ceea ce a determinat forţele aeriene sud-coreene să tragă mai multe focuri de avertisment.

Avionul rus ar fi intrat în spaţiul aerian sud-coreean în apropierea insulei Dokdo. Avionul a părăsit zona de identificare a apărării aeriene sud-coreene (KADIZ) în jurul orei locale 09:15 (00:15 GMT), după ce a zburat aproximativ trei minute în spaţiul aerian al Coreei de Sud. Ulterior, în jurul orei locale 09:33 (00:33 GMT), acelaşi avion rus a intrat din nou în spaţiul sud-coreean, unde a zburat aproximativ patru minute.

Este pentru prima dată când un avion militar rus violează spaţiul aerian sud-coreean, deşi Rusia a încălcat ocazional zona de identificare KADIZ. La 20 iunie, două avioane militare ruse au intrat în KADIZ, zburând în această zonă timp de 30 de minute.

Zona de identificare este o zonă declarată de un stat pentru identificarea şi localizarea timpurii a unor avioane străine care se apropie de spaţiul aerian teritorial, scopul fiind de a preveni infiltrarea aparatelor de zbor străine şi ciocnirile accidentale. AGERPRES