Coreea de Nord reţine de o săptămână o navă de pescuit rusă

Coreea de Nord reţine de o săptămână o navă de pescuit rusă cu 17 membri ai echipajului la bord, acuzaţi că au încălcat apele teritoriale nord-coreene, a anunţat miercuri Moscova, relatează AFP.

Nava a fost sechestrată pe 17 iulie în Marea Japoniei de gărzile de coastă nord-coreene, care acuză echipajul că „a încălcat regulile de intrare şi de şedere pe teritoriul Coreii de Nord”, a precizat Ministerul rus al Afacerilor Extern (MAE) într-un comunicat.

Nava, care aparţine „Societăţii de pescuit Nord-Est”, cu sediul în regiunea Sahalin din Extremul Orient rus, transporta 17 membri ai echipajului, 15 ruşi şi doi sud-coreeni. Aceasta este ancorată în prezent în portul Wonsan, potrivit aceleiaşi surse.

Căpitanul, adjunctul său şi doi marinari sud-coreeni au fost cazaţi într-un hotel din acest oraş portuar situat pe ţărmul Mării Japoniei, în timp ce ceilalţi marinari au rămas pe navă, a precizat într-un comunicat ambasada Rusiei la Phenian.

Luni, diplomaţii consulatului Rusiei în Coreea de Nord s-au întâlnit cu membrii echipajului care au „toţi o stare de sănătate bună”, subliniază aceeaşi sursă.

„Ambasada Rusiei rămâne în contact permanent cu autorităţile nord-coreene (…) şi ia toate măsurile necesare pentru soluţionarea acestei situaţii în cel mai scurt termen”, adaugă comunicatul.

La rândul său, Ministrul sud-coreean al Unificării a anunţat miercuri că nava XIANG HAI LIN 8 a fost confiscată pe 17 iulie în apele teritoriale nord-coreene ale Mării Japoniei, după ce a părăsit în ajun oraşul sud-coreean Sokcho, situat la 160 km nord-est de Seul.

„Guvernul sud-coreean va face tot posibilul pentru a asigura securitatea cetăţenilor noştri, urmează să ia măsuri pozitive prin intermediul canalelor intercoreene şi să lucreze în strâns contact cu guvernul rus”, a subliniat ministerul într-un comunicat.

La rândul său, ambasada Coreii de Nord în Rusia a afirmat miercuri că căpitanul navei confiscate „a recunoscut că a încălcat frontiera nord-coreeană”. Gărzile de coastă nord-coreene urmează să inspecteze nava, potrivit unui comunicat al ambasadei.

„Dacă nicio încălcare nu este detectată în cursul inspecţiei, nava va fi eliberată”, dă asigurări comunicatul.AGERPRES