Israel: Partidul de stânga Meretz şi formaţiune politică a fostului premier Ehud Barak au anunţat crearea unei alianţe în vederea alegerilor parlamentare

Partidul de stânga Meretz şi noua formaţiune politică a fostului premier Ehud Barak au anunţat joi crearea unei alianţe în vederea alegerilor parlamentare care vor avea loc în Israel în 17 septembrie, informează AFP.

Alegerile anticipate au fost convocate după ce prim-ministrul Benjamin Netanyahu nu a reuşit să formeze o coaliţie guvernamentală în urma scrutinului din aprilie. Opoziţia de stânga încearcă să se grupeze pentru a împiedica o nouă victorie a partidului de dreapta Likud, aflat la putere din 2009.

Barak, liderul noului partid Israelul Democratic, şi Nitzan Horowitz, şeful Meretz, au decis să îşi unească formaţiunile pe o listă comună; li s-a alăturat şi deputata laburistă Stav Shaffir. Ei pot evita astfel pierderea unor mandate de deputat în cazul în care nu ating pragul de reprezentare de 3,25% din totalul voturilor, conform sistemului electoral proporţional din Israel.

„Iniţiatorii acestei uniuni apreciază că înfiinţarea ‘taberei democrate’ este o etapă iniţială şi vitală pentru readucerea Statului Israel pe calea cea dreaptă”, arată comunicatul stângii.

Netanyahu, aflat în fruntea executivului din 1996 până în 1999, apoi din nou începând din 2009, a bătut sâmbăta trecută recordul de longevitate la guvernare al fondatorului statului israelian modern, David Ben Gurion. Likud a câştigat alegerile din aprilie, însă a decis să convoace alegeri anticipate, deoarece nu a reuşit să îşi asigure o majoritate în Knesseth (parlament).

În octombrie, după alegeri, Netanyahu ar putea fi inculpat pentru luare de mită, fraudă şi abuz de încredere. Procuratura a amânat până atunci audierea premierului, obligatorie procedural înaintea trimiterii în judecată. Termenul pentru demersul anchetatorilor, anunţat încă din februarie, fusese deja prelungit până după alegerile din primăvară, iar ulterior reprogramat pe 10 iulie. AGERPRES