Festivalul Internaţional de Teatru „Shakespeare” de la Gdansk

Cea de-a 23-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Shakespeare” de la Gdansk, una dintre cele mai prestigioase manifestări teatrale din întreaga lume, a debutat vineri în oraşul port polonez, pe scena festivalului urmând să urce artişti din toată Europa, relatează dpa.

O punere în scenă a piesei „As You Like It” (Cum vă place) de către artista locală şi regizoarea Krystyna Janda va deschide festivalul vineri seara.

Unul dintre cele mai importante momente ale festivalului din acest an va fi spectacolul „Rome”, în interpretarea artiştilor de la Deutsches Theater din Berlin, pe baza a patru dintre piesele lui Shakespeare.

Spectatorii vor putea de asemenea viziona, printre altele, un spectacol de dans după „Lady Macbeth”, o interpretare a piesei „Romeo şi Julieta” de către compania de teatru din Erevan, şi punerea în scenă a tragediei „Titus Andronicus” de către regizorul croat Vuk Torbica.

Grupuri de teatru din Polonia, ţara gazdă, vor concura pentru premiul Golden Yorick, cu piesele „Hamlet”, „The Merchant of Venice” (Neguţătorul din Veneţia) şi „Twelfth Night” (A douăsprezecea noapte).

Piesele vor fi interpretate în limbile materne ale artiştilor şi vor fi subtitrate în limba engleză, acolo unde va fi necesar.

Festivalul include, de asemenea, concerte, ateliere, întâlniri cu artişti şi seminarii.

În cadrul unui concurs legat de festival, „SzekspirOFF”, artiştii şi grupurile de teatru vor prezenta evenimente inspirate de lucrările lui Shakespeare. Ediţia din acest an a concursului face parte din proiectul „Shaking the Walls”, cofinanţat de Uniunea Europeană.AGERPRES