Ședința CSP a eșuat din lipsă de cvorum

. Ședința Consiliului Superior al Procurorilor, programată pentru ziua de vineri, 26 iulie, la care urma a fi selectat un candidat pentru funcția de procuror general interimar, a fost amânată din lipsă de cvorum. La aceasta s-au prezentat doar patru membri din cei 12, transmite MOLDPRES.

Potrivit legislației, ședința CSP este deliberativă dacă la ea participă cel puțin 2/3 dintre membri. Preşedintele CSP, Angela Motuzoc, a declarat că în aceste condiții, intervine modificarea legislativă aprobată care stabilește că parlamentul va numi un procuror general interimar.

Angela Motuzoc a adăugat că la CSP și-au depus candidaturile pentru funcția de procuror general interimar trei persoane. Acestea sunt avocatul Anatol Istrati, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari și procurorul Viorel Radețchi.

Acum trei zile, au intrat în vigoare modificările la Legea procuraturii, care vizează reglementarea vacanței funcției de Procuror General. Potrivit acestora, președintele țării, la propunerea CSP, va desemna un Procuror General interimar până la organizarea concursului.

Totodată, în cazul respingerii candidaturii sau în cazul în care CSP nu propune candidatura în termenul indicat, procurorul general interimar va fi desemnat prin decret prezidențial la propunerea parlamentului, cu avizul CSP. Parlamentul va propune candidatura în maximum trei zile de la respingerea candidaturii de către președinte sau de la expirarea termenului în care Consiliul Superior al Procurorilor trebuia să propună candidatura.

Fostul Procuror General Eduard Harunjen a demisionat la 11 iulie 2019. În prezent, interimatul la procuratură este deținut de adjunctul Igor Popa.