Fifor: Preşedintele Klaus Iohannis „a ratat o bună ocazie să tacă”

Secretarul general al PSD, vicepremierul Mihai Fifor, a declarat, duminică seara, că preşedintele Klaus Iohannis „a ratat o bună ocazie să tacă”, adăugând că „poate nu era rău” ca şeful statului să spună cum va gestiona problema instituţiilor din subordinea sa.

„În ultimele zile doamna prim-ministru şi noi am făcut cu toţii un apel să nu politizăm pe marginea tragediei şi dramei pe care o trăiesc nişte oameni la Caracal în urma pierderii (…) a doi copii. Nu despre asta trebuie să vorbim în zilele astea, ci despre ce putem să facem ca astfel de orori să nu se mai petreacă. Cred că preşedintele Iohannis a ratat o bună ocazie să tacă în seara aceasta sau, dacă tot a ieşit, poate nu era rău să ne spună cum va gestiona problema instituţiilor care se află în subordinea domniei sale şi m-aş fi aşteptat să avem un CSAT de îndată pentru că sunt lucruri care trebuie discutate acolo în regim de urgenţă, au trecut deja câteva zile, şi cred că se impun măsuri extraordinare astfel încât astfel de tragedii să nu se mai întâmple”, a afirmat Fifor, la B1 TV.

Vicepremierul a făcut şi o trecere în revistă a măsurilor luate după tragedia de la Caracal, arătând că vinovaţii, indiferent cine sunt aceştia, trebuie să plătească.

„Au fost destituiţi, pe rând, şeful Poliţiei Române, prefectul de Olt, subprefectul de Olt, şeful Poliţiei Judeţene Olt. Adică s-a intrat acolo cu maximă forţă pentru că trebuie ca toată lumea să înţeleagă că indiferent cine vor fi vinovaţii în această speţă, ei trebuie să plătească şi vor plăti pentru că astfel de orori nu trebuie să rămână nepedepsite. (…) Cine a greşit va plăti, indiferent de cine este această persoană, chiar nu ne interesează cum se numeşte. (…) Sunt lucruri cumplite care nu trebuiau să se întâmple, sunt proceduri care ne-au lăsat uluiţi pe toţi şi care arată bâlbâieli extrem de grave ale mai multor instituţii, nu doar ale Ministerului de Interne”, a susţinut secretarul general al PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat duminică, la Palatul Cotroceni, că respinge „abordarea politicianistă” propusă de Guvern referitoare la problemele identificate în instituţiile de ordine şi siguranţă publică în urma cazului de la Caracal, el adăugând că o linie directoare a actualei majorităţi a fost „călcarea în picioare” a legilor justiţiei, a codurilor penale şi a acestor instituţii.

El a arătat că acest caz va fi discutat în CSAT.

„Nu mă voi pronunţa pe detaliile acestui caz până la finalizarea anchetei şi a rapoartelor pe care le vom discuta, în mod foarte serios, în CSAT. În mod normal, însă, nu ar fi trebuit să ajungem să discutăm un asemenea caz în CSAT. Şi resping abordarea politicianistă propusă de Guvernul României, care ar trebui să se gândească dacă nu cumva este autorul moral al acestei tragedii”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis. AGERPRES