Senatorul american Bernie Sanders s-a alăturat duminică unui grup de americani care suferă de diabet şi care au călătorit în Canada pentru a cumpăra insulină, denunţând în acest context ‘lăcomia’ industriei farmaceutice din SUA, informează AFP.
La bordul unui autobuz, grupul a traversat podul care separă oraşele Detroit, din SUA, şi Windsor, din Canada, pentru a face aprovizionarea cu insulină, în condiţiile în care o doză a acestui hormon esenţial în tratamentul diabetului costă de zece ori mai mult în Statele Unite.
‘Cum se face că acelaşi medicament, în acest caz insulina, se vinde în Canada pentru o zecime din preţul practicat în SUA; este complicitate, corupţie şi lăcomie’, a spus Sanders, manifestându-şi indignarea după ce a vizitat o farmacie din Windsor.
Senatorul din Vermont, care a făcut din accesul la îngrijirile medicale la un preţ accesibil tema centrală a campaniei sale la învestitura democrată în perspectiva alegerilor prezidenţiale americane din 2020, a acuzat industria farmaceutică că a cheltuit miliarde de dolari pentru a activităţi de lobby în Congres în cursul ultimelor 20 de ani pentru a continua să practice preţurile pe care şi le doreşte.
Înainte de a se deplasa în Canada, Bernie Sanders s-a arătat deosebit de virulent într-o intervenţie la postul de televiziune CNN pe aceeaşi temă.
‘Dacă am un produs care mă costă câţiva dolari la fabricare, iar eu umflu preţul până la punctul în care voi nu vă permiteţi să-l cumpăraţi şi puteţi muri, cine sunt atunci eu în acest caz?’, a întrebat retoric senatorul democrat, fără a pronunţa totuşi cuvântul ‘criminal’, scandat de unii dintre simpatizanţii săi în timpul unei întâlniri cu o zi înainte.
‘Putem să-i calificăm pe responsabilii companiilor farmaceutice aşa cum vrem, dar din punctul meu de vedere, ceea ce fac ei implică corupţia. Este vorba de înţelegere asupra preţului’, a adăugat el, promiţând să ia măsuri antitrust împotriva întreprinderilor farmaceutice dacă va fi ales preşedinte.
Preţurile la insulină, care sunt stabilite de piaţă, au crescut semnificativ în ultimii ani în Statele Unite. În Canada, un organism independent cu competenţe cvasijudiciare – Consiliul de examinare a preţurilor la medicamentele brevetate – asigură ca medicamentele să nu fie comercializate la preţuri excesive.
Călătoriile americanilor în ţara vecină pentru a cumpăra medicamente au început să suscite îngrijorare în Canada. Potrivit postului de televiziune CBS, aproximativ 15 organizaţii care reprezintă acest sector au scris Ministerului Sănătăţii pentru a cere măsuri destinate să prevină eventuale penurii. AGERPRES